MMA ESKAPE

Reprezentanții artelor marțiale mixte (MMA) din țara noastră așteaptă în perioada următoare recunoașterea acestei ramuri sportive din partea Ministerului Tineretului și Sportului (MTS), potrivit unui comunicat remis presei.

„Cu două luni înainte de Campionatul Mondial de MMA din Las Vegas, după aproape trei ani de la demararea procesului de recunoaștere oficiale a practicării ramurii de sport arte marțiale mixte — MMA, inițiatorii acestui proces așteaptă dintr-o clipă în alta primirea ordinului de recunoaștere din partea Ministerului Tineretului și Sportului”, se arată în comunicat.

Din 2013, MMA au fost trecute prin filtrul comisiei de recunoaștere din cadrul MTS, respectând fiecare criteriu specificat în Legea Sportului și în regulamentele de aplicare ale acesteia. În toată această perioadă s-au depus în mod constant eforturi imense, din resurse proprii, pentru a se evidenția faptul că, în întreaga lume, și cu atât mai mult în România, acest sport este într-o continuă dezvoltare și, în consecință, pe fondul sporirii continue a numărului de practicanți, se impune reglementarea sa, mai arată documentul.

Comunitatea de MMA din România, grupată în jurul inițiatorului proiectului de recunoaștere, ASC Agon, nu a ratat niciun campionat internațional organizat sub egida Federației Internaționale de Arte Marțiale Mixte (IMMAF), respectiv participarea din resurse proprii la cele doua campionate mondiale (2014 și 2015) ce au avut loc peste ocean și la Openul European din 2015. În România s-au organizat deja 9 competiții, seminarii de arbitraj și un curs internațional de arbitri MMA, toate acestea arătând activitatea intensă în scopul recunoașterii.

„A fost un parcurs destul de anevoios. Nu cred că există vreo altă ramură de sport recunoscută în ultima perioadă care să fi depus mai multe documente edificatoare în vederea recunoașterii așa cum a fost cazul MMA-ului. Asta și din cauza faptului că mulți dintre cei din cadrul MTS a trebuit să se convingă că cererea noastră de recunoaștere privește un sport modern, foarte popular, a cărui exprimare sportivă se face în condiții de siguranță, cu echipament de protecție, cu un regulament în acord cu un for internațional de MMA ce are o reprezentare foarte puternică, în peste 50 de țări, în acord cu principiile antidoping WADA (Agenția Mondială Antidoping, n. red.) și în scopul dezvoltării capacităților fizice și psihice în vederea performanței, în scopul educației și fair-play-ului prin îmbunătățirea relațiilor interumane, în scopul reprezentării României la competițiile internaționale. Recunoașterea privește reglementarea unui sport cu profil amator ce nu are legătură cu galele independente cu profil profesionist”, a declarat George Stanciu, președintele Asociației Clubul Sportiv Agon, membru fondator al Federația de Arte Marțiale Mixte — MMA.

În Romania sunt peste 40 de cluburi, în cel cel puțin 20 județe, care practică acest sport, iar numărul de practicanți se apropie de 1.000, dintre care cel puțin 200 îl practică în regim de performanță.

La Campionatul Mondial de MMA din Las Vegas din 2014 au participat 7 sportivi din România, iar Nicolo Bonati a obținut medalia de argint. În 2015, România a obținut două medalii, una de bronz la Campionatul Mondial de MMA, prin Vlad Mavrodin, iar cealaltă de argint la Openul European, prin Raluca Dinescu.

„Sperăm ca și România să ia exemplul unor țări precum Suedia, sau chiar al țării vecine, Bulgaria, unde Federația Bulgară de Arte Marțiale Mixte este recunoscută oficial de către ministerul sportului din aceasta țară. Din ultima adresă din partea MTS, în care comisia ne-a mai solicitat câteva completări la dosarul de recunoaștere, am concluzionat că MMA-ul îndeplinește toate condițiile pentru a fi recunoscut, raportul comisiei fiind pozitiv. Punctele de vedere consultative din partea federațiilor sunt în favoarea noastră, motiv pentru care suntem încredințați că factorii de decizie ai MTS vor emite ordinul de recunoaștere în cel mai scurt timp. Ar fi o mare realizare pentru toată lumea ca acest răspuns să vină cu două luni înainte de plecarea noastră la Mondialele de MMA, unde ne dorim să reprezentăm România într-o ramură de sport recunoscută oficial în țara ale cărei culori le purtăm”, a conchis George Stanciu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.