Supusă unor amenințări din partea conducerii MTS, comisia respinge cererea de recunoaștere a ramurii de sport MMA – arte marțiale mixte.

Ne revine neplăcută sarcină de a informa publicul și mass media despre faptul că azi, 26.08.2016, Comisia de analiză și verificare a cererilor de recunoaștere oficială a practicării ramurilor de sport în România ne-a transmis adresă nr. 9832/18.08.2016, prin care ne înștiințează că a fost respinsă cererea clubului nostru de recunoaștere oficială a practicării MMA în România.

Raspuns MTS - IUNIE Acest răspuns survine la două luni după ce, prin adresă nr. 4435/13.06.2016, aceeași Comisie ne informă că a emis și înaintat către conducerea Ministerului Tineretului și Sportului un RAPORT FINAL favorabil acestei recunoașteri.

Raspuns MTS - IUNIE

Reamintim că întreagă procedura a durat 3 ani (cererea noastră a fost înregistrată la MTS în octombrie 2013) și că a fost nevoie de o hotărâre a Curții de Apel București care să oblige MTS să își îndeplinească atribuțiile conferite de propria-i legislație de organizare și funcționare. Chiar și așa, MTS nu a dat curs hotărârii Justiției, cee ce ne-a determinat să apelăm din nou la instanță, prin intermediul executorului, care încuviințat începerea procedurii de executare silită a instituției. Cu toate astea am încercat în repetate rânduri să avem în parallel și un dialog și am înaintat o cerere de audiența, fără răspuns din partea Doamnei Ministru. Toate acestea ne-au făcut să înțelegem că, pentru conducerea actuală a Ministerul Tineretului și Sportului, respectarea legii, fair play-ul și bunul simț sunt valori opuse principiilor pe care le promovează.

Având în vedere cronologia acestor fapte, în urmă cu o luna am deschis încă două dosare împotrivă MTS, în solidar fiind chemată și Doamnă Ministru Elisabeta Lipa. Unul face obiectul emiterii oridinului de recunoaștere în urmă concluziilor primului raport al comisiei iar cel de-al doilea face obiectul daunelor morale și cominatorii (amendă conducătorului autorității publice, în speță Doamnă ministru Elisabeta Lipa). Acestea urmează a fi soluționate în perioadă următoare.

Considerăm conduită Ministerului Tineretului și Sportului că fiind una fățiș abuzivă și nejustificat potrivnica recunoașterii MMA. Astfel, dincolo de faptul că niciun text legal intern nu permite respectivei Comisii să revină asupra unui raport final, constatăm cu stupoare și dezamăgire că MTS preferă să întârzie complet nejustificat reglementarea legală a practicării MMA în țara noastră. O astfel de atitudine nu face altceva decât să dăuneze sportului în șine și să propage și să mențină practicarea MMA în condiții ambigue, de multe ori periculoase pentru sportivi. Bineînțeles că o astfel de înregimentare a MMA în formele și liniile directoatre impuse de legislația sportivă ar aduce beneficii prețioase mișcării MMA din România, dar iată că tocmai forul care ar trebui să își dea interesul în acest sens este cel care se împotrivește în mod absurd.

Înțelegem faptul că anumiți factori de decizie din cadrul MTS nu rezonează cu acest sport, așa cum o parte a publicului nu rezonează cu alte sporturi. Chiar și așa, percepția personală nu este un motiv de încălcare a drepturilor cetățenilor și a dispozițiilor legale.
Semnalăm totodată și mentalitatea retrograda a MTS care, în timp ce în state civilizate ale lumi, la ale căror valori aspirăm MMA este reglementat și îmbrățișat în mod oficial (SUA, RUSIA, SUEDIA, PORTUGALIA, BULGARIA, NOUĂ ZEELANDĂ, etc), refuză cu obstinație să facă acest lucru în România, deși s-au făcut toate demersurile legale.

Din datele deținute, această schimbare a soluției date la 180 de grade, veritabilă „răzgândeala” atât de improprie unei instituții publice dintr-un stat democratic, este un demers fără precedent în existența acestei Comisii și, în lipsă oricăror argumente faptice, legale sau de orice natură, care să o explice, înclinăm să credem, urmare și a unor discuții purtate cu membri ai Comisiei, că la mijloc este vorba despre anumite presiuni făcute de consucerea MTS asupra membrilor acesteia. Dacă lucrurile stau asta, este de datoria noastră să denunțăm aceste fapte.

Din păcate, constatăm încă o data că, pentru funcționării publici din cadrul MTS, în România anului 2016, principiul transparenței decizionale, în special, și cel al transparenței în administrația publică, sunt simple forme fără fond.

Dorim totuși să încheiem prezentul comunicat într-o notă optimistă, asigurând pe toți simpatizanții cauzei noastre și pe toți iubitorii MMA, care așteaptă nerăbdători reglementarea și așezarea într-un cadru legal adecvat a acestei ramuri de sport, că am demarat deja demersurile legale necesare pentru lămurirea și, sperăm noi, îndreptarea acestei situații în față instanțelor de judecată. Ne exprimăm speranța că, cu sprijinul justiției, MMA va fi recunoscută că ramură de sport oficială în România.”

George Stanciu
Președinte C.S. AGON — inițiator al cererii de recunoaștere

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.