Tianhe 2 Corridor

Tianhe-2, denumit și „Milky Way”, este pentru al treilea an consecutiv cel mai puternic supercomputer al planetei, fiind capabil să realizeze 33,86 cvadrilioane de operații pe secundă, conform portalului recode.net.

Asamblat de Universitatea națională chineză pentru tehnologia apărării, Tianhe-2 este de peste două ori mai puternic decât următorul supercomputer din clasament Titan, care este deținut de Laboratorul Național Oak Ridge din cadrul Departamentului american al energiei. Titan a ocupat prima poziție în acest clasament în 2012.

Al treilea supercomputer este Sequoia, ce aparține Lawrence Livermore National Lab, tot din SUA.

În topul zece al supercomputerelor regăsim doar două noi sisteme, față de anii precedenți, un sistem american Trinity, care a intrat direct pe locul șase, și un sistem de calcul german Hazel Hen care a intrat în acest top direct pe locul opt.

În clasamentul celor 500 de supercomputere regăsim sisteme asamblate în mai toate regiunile globului, însă majoritatea acestor sisteme folosesc microprocesoare realizate de câțiva producători mondiali precum Intel, Advanced Micro Devices (AMD), Nvidia și alții. Majoritatea supercomputerelor sunt asamblate de companii americane, printre care Hewlett Packard Enterprise, Cray, Dell și alții.

Din cele 500 de supersisteme, 201 sunt asamblate de companii americane, 109 de companii chineze și 107 de companii europene.

În șase luni de la ultima centralizare a clasamentului, China are cu 39 de supersisteme mai mult, depășind astfel Europa în acest domeniu și atacând prima poziție apropiindu-se serios de SUA, care a scăzut în doar șase luni de la 233 supercomputere.

Campionul ultimilor trei ani Tianhe-2 are în componența sa microprocesoare fabricate de Intel. Tianhe-2 are peste 16.000 de noduri de calcul individuale, fiecare din acestea având câte două microprocesoare Intel Xeon și trei microprocesoare Xeon Phi — realizate de companii chineze în colaborare cu Intel.

În prezent, Departamentul american al energiei pregătește două supersisteme de calcul care vor provoca direct supremația Tianhe-2. Unul dintre cele două sisteme va fi denumit Summit și va urma să fie pus în funcțiune posibil în cursul anului 2017.

Este cel de-al 46-lea clasament al celor mai puternice 500 supercomputere ale planetei, realizat de cercetători americani și germani începând din vara anului 1993.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.