hunor kelemen

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a susținut, joi, într-o conferință de presă, că anul care se încheie a fost unul al regresului din punct de vedere al drepturilor comunității maghiare.

„În urma tragediei de la clubul Colectiv, putem spune că România a încetat să fie o țară în care faptele nu au consecințe. Dar, dintr-o altă perspectivă, pot să spun că această performanță nu este o performanță în toate domeniile și sub toate aspectele ei, fiindcă din punct de vedere al drepturilor comunității maghiare, 2015 a fost un an foarte prost, în mod evident un an al regresului. De la începutul anului și până la acest moment au fost multe evenimente, multe inițiative și multe decizii și hotărâri în diferite instituții ale statului prin care s-a încercat, pe de o parte, limitarea drepturilor obținute prin lege și, pe de altă parte, victimizarea, culpabilizarea—și acest lucru mai ales în spațiul public, datorită dezbaterilor foarte animate—comunității maghiare după evenimentele de la Târgu Secuiesc”, a declarat Kelemen Hunor.

Conform acestuia, faptul că UDMR a fost în opoziție s-a repercutat negativ în ceea ce privește relațiile dintre majoritate și minoritatea maghiară.

„UDMR s-a aflat în opoziție și am simțit acest lucru de foarte multe ori, mai ales în acțiunile guvernului care a fost în funcțiune până în noiembrie. Am simțit de foarte multe ori acțiuni și decizii în această privință prin care și climatul între majoritate și minoritate a fost schimbat și înrăutățit, cu toate că intenția noastră și interesul nostru a fost și rămâne de a stabili niște relații echilibrate și, dacă se poate, relații bazate pe încredere între români și maghiari”, a afirmat președintele UDMR.

Kelemen Hunor a ținut să precizeze că evenimentul cel mai important al anului care se încheie a fost schimbarea Guvernului Ponta cu un guvern de tehnocrați.

„Cel mai important eveniment al anului 2015, dacă ne uităm la aspectele generale, este schimbarea Guvernului Ponta după evenimentele foarte tragice din noiembrie. Schimbarea guvernului înseamnă și o altă modalitate de abordare, poate o modalitate atipică, ieșită din tiparul consacrat, fiindcă vorbim despre un guvern tehnocrat, despre un guvern care (…) are o majoritate și nu are minoritate, nu are opoziție. Este o invenție foarte interesantă, un guvern care nu are o majoritate clară conturată, stabilită printr-un acord politic, dar nu are nici opoziție. Parcă toată lumea susține, toată lumea este alături de acest guvern. Noi am spus că democrația nu se poate fără o majoritate clară, o majoritate politică, dar nu se poate nici fără opoziție”, a spus președintele UDMR.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.