Jens Stoltenberg: NATO nu va trimite trupe terestre pentru a lupta împotriva Statului Islamic

0

jens-stoltenberg

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a susținut că NATO exclude posibilitatea desfășurării de trupe terestre pentru a lupta împotriva militanților Statului Islamic, subliniind necesitatea de a întări forțele locale aflate în conflict cu gruparea jihadistă, informează Reuters.

„Aceasta nu este pe agenda coaliției și a aliaților NATO”, a declarat Stoltenberg cotidianului elvețian Tages-Anzeiger, referitor la desfășurarea de trupe terestre pentru a susține loviturile aeriene. „SUA au un număr limitat de forțe speciale. În primul rând este vorba de întărirea forțelor locale. Nu este ușor, dar este singura opțiune”, a adăugat acesta.

În opinia lui Stoltenberg, conflictul nu este un război între Vest și lumea islamică, ci mai degrabă împotriva extremismului și a terorismului.

„Musulmanii sunt în prima linie a războiului. Majoritatea victimelor sunt musulmani și mulți dintre cei care luptă împotriva SI sunt musulmani. Noi nu putem continua această luptă pentru ei”, a afirmat secretarul general al NATO.

NATO va ajuta Turcia să-și amelioreze apărarea aeriană după ce Turcia a doborât un avion militar rusesc luna trecută. Alianța Nord-Atlantică va adopta un pachet de măsuri pentru Turcia până la Crăciun, a precizat Stoltenberg, subliniind necesitatea de a calma tensiunile cu Moscova după doborârea avionului.

„Acum este important să se reducă tensiunile și să se dezvolte mecanisme pentru a preveni incidente similare în viitor. Constatăm o întărire semnificativă a prezenței militare ruse din extremul nordic până în Marea Mediterană. Trebuie să evităm, de asemenea, incidente similare precum cel din Turcia”, este de părere șeful NATO.

Jens Stoltenberg a făcut apel la Rusia „să aibă un rol mai constructiv în lupta împotriva Statului Islamic”.

Reuters amintește că președintele american Barack Obama a afirmat săptămâna trecută că decizia sa de a trimite mai multe forțe speciale americane pentru a lupta împotriva Statului Islamic în Irak nu înseamnă că SUA se îndreaptă spre o altă invazie, ca cea din 2003.

Obama a precizat că strategia sa de a lupta împotriva Statului Islamic în Irak și Siria nu include desfășurarea de trupe combatante terestre, dar Pentagonul a anunțat că va trimite o nouă forță a trupelor pentru operațiuni speciale.

loading...
loading...
loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here