Angajamentele României în urma Summit-ului NATO de la Varșovia

0
b021121ci 20th November 2002 NATO Summit Meeting in Prague, Czech Republic North Atlantic Council Meeting at the level of Heads of State and Government. North Atlantic Council Meeting with Invitees at the level of Heads of State and Government. - General View

b021121ci 20th November 2002 NATO Summit Meeting in Prague, Czech Republic North Atlantic Council Meeting at the level of Heads of State and Government. North Atlantic Council Meeting with Invitees at the level of Heads of State and Government. - General View

Ministrul Apărării Naționale, Mihnea Motoc, și cel al Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, au susținut o declarație de presă în care au anunțat care sunt angajamentele României în urma Summit-ului NATO de la Varșovia.

Redăm mai jos textul declarației

Lazăr Comănescu

„Vreau doar să vă spun că, aşa cum s-a precizat, această întâlnire are loc în siajul evenimentelor care au avut loc în cursul acestei săptămâni, în primul rând, e vorba de reuniunea CSAT de marţi. Declaraţia preşedintelui ţării după această reuniune vă este foarte cunoscută, vă sunt, de asemenea, cunoscute datele prezentate de primul-ministru înainte de începerea şedinţei de guvern de ieri, legate de problematica follow-up-ului summit-ului NATO. În reuniunea de astăzi cu dumneavoastră, ne-am propus, împreună cu dl ministru al Apărării Naţionale, să venim cu unele detalieri legate mai ales de ceea ce urmează a fi făcut la nivelul Alianţei drept consecinţă a deciziilor de la Varşovia şi, mai ales, ceea ce noi ne-am propus şi avem în vedere să facem pentru a concretiza deciziile luate la Varşovia şi care reflectă, practic, integral obiectivele pe care noi ni le-am propus la respectivul summit.

Înainte, evident, de a prezenta aceste lucruri – şi asta cred că o va face mai bine decât mine dl. ministru al Apărării – daţi-mi voie să fac câteva remarci, să spunem aşa, mai generale.
Aş vrea în primul rând să reiterez un lucru care s-a spus deja, dar cred că e bine să o fac şi acum, să o facem şi noi astăzi. Reuniunea la vârf de la Varşovia a Alianţei Nord-Atlantice, mai mult decât reuniuni similare anterioare, a scos în evidenţă relevanţa deosebită a flancului estic al Alianţei Nord-Atlantice, sub două aspecte: importanţa cu totul deosebită în planul obiectivelor şi capacităţilor Alianţei de a face faţă provocărilor la adresa securităţii şi stabilităţii în zona noastră, dar nu numai, şi, în al doilea rând, foarte important, după părerea mea, este că acest summit a evidenţiat rolul şi capacitatea statelor membre ale Alianţei din flancul estic al NATO de a fi contributori substanţiali la realizarea obiectivelor Alianţei Nord-Atlantice. Şi în această privinţă, aş dori să relev că România, între aceste state membre din flancul estic al Alianţei, a avut şi îşi propune să aibă în continuare o contribuţie semnificativă.

Şi eu cred că deciziile sau, dacă vreţi, cred şi sper să fiţi de acord că deciziile care au fost adoptate la reuniunea Alianţei de la Varşovia reflectă o importantă contribuţie românească. N-am să intru în detalii asupra acestui aspect pentru că, aşa cum spuneam, colegul Mihnea Motoc va detalia, fiind vorba în primul rând de chestiuni legate de dimensiunea de apărare.

Aş vrea, însă, să mai menţionez că, evident, deciziile care s-au luat sunt foarte importante, dar este extrem de important, de asemenea, cum aceste decizii se vor materializa. Şi, din această perspectivă, continuăm să fim puternic angajaţi în a acţiona pentru a da substanţă respectivelor decizii şi tocmai din acest motiv s-a anunţat deja, dar vreau să reamintesc, şi tot în această linie a unei contribuţii active din partea noastră şi a ţărilor din flancul estic, deja s-au convenit câţiva paşi importanţi.

Este vorba de o nouă reuniune în format deja, să spunem aşa, consacrat ca denumire, formatul Bucureşti, o reuniune a miniştrilor de externe din statele flancului estic care urmează să aibă loc la Bucureşti la începutul lunii noiembrie, care, la rândul ei, va fi urmată, aşa cum probabil ştiţi, de un summit în acelaşi format, undeva în primăvara anului viitor. Sunt paşi şi momente importante în a identifica, a stabili măsurile concrete pentru punerea în operă a ceea ce s-a decis de către Alianţa Nord-Atlantică la Varşovia. În acelaşi context, au loc şi vor avea în continuare loc consultări intense, fie că e vorba de dimensiunea bilaterală sau multilaterală, în diverse formate – aici, vreau să spun pentru că are relevanţă şi din perspectiva întâlnirii CSAT de săptămâna aceasta, inclusiv în formatul trilateral România-Polonia-Turcia.

De altfel, pot să vă spun că, probabil în cursul lunii următoare, vom avea o nouă întâlnire în acest format, similară celei care a avut loc la Varșovia înaintea summit-ului de la Varşovia. Cam acestea au fost lucrurile pe care am vrut să le aduc în evidenţă în privinţa cadrului, încă o dată subliniind că summit-ul de la Varşovia a scos în evidenţă, cu pregnanţă, aş spune eu, rolul şi capacitatea statelor in flancul estic al Alianţei, pe de o parte, de a contribui la creşterea capabilităţii Alianţei, de a face faţă provocărilor despre care vă vorbeam şi, în acelaşi timp, de a veni, de a contribui la conceptualizarea întregului ansamblu de măsuri pe care Alianţa le-a luat.

Sunt convins că aceste state vor continua să aibă o asemenea contribuţie şi în viitor, într-un context în care este foarte important, de asemenea, să menţionez că în acest mediu securitar fluid în care ne aflăm în această perioadă, la summit-ul de la Varşovia s-a reafirmat în termeni foarte clari soliditatea şi unitatea şi solidaritatea Alianţei”, a transmis ministrul.

Revenim cu detalii

loading...
loading...
loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here