zona-euro

Germania și Olanda, care au cel mai mare excedent de cont curent, ar trebui să investească mai mult pentru a ajuta creșterea economiei și a inflației în întreaga zonă euro, se arată într-un raport privind dezechilibrele macroeconomice, publicat joi de Comisia Europeană, informează Reuters.

Pentru a stimula redresarea zonei euro și inflația scăzută persistentă, Guvernele ar trebui să se concentreze anul viitor pe investiții, reforme structurale și finanțe publice robuste. Responsabilitatea pentru mai multe investiții o au statele care își permit cel mai bine asta — Germania și Olanda — care beneficiază, de asemenea, de pe urma reechilibrării propriilor lor economii, se arată în raport.

„Riscul unei creșteri reduse extinse și a inflației scăzute în zona euro ar trebui compensată în special de statele care sunt mai bine plasate pentru a majora investițiile. Acesta este cazul Germaniei și Olandei, al căror excedent de cont curent ar urma să rămână ridicat în următorii ani”, apreciază Comisia Europeană.

Instituția consideră că un excedent de cont curent mai ridicat de 7% din PIB este excesiv, iar Germania a înregistrat deja un excedent de 7,8% din PIB anul trecut.

Germania ar urma să înregistreze un nivel record al excedentului de cont curent, de 8,7% din PIB, în 2015, de 8,6% din PIB în 2016 și de 8,4% din PIB în 2017.

În cazul Olandei, nivelul este chiar mai ridicat, din 2012 excedentul de cont curent depășește 10% din PIB și abia în 2017 ar urma să se atenueze, la 9,6% din PIB.

„Persistența unor excedente semnificative de cont curent în țări cu necesități de îndatorare relativ scăzute implică economii masive și dezechilibre în investiții, ceea ce va duce la o alocare greșită a resurselor”, avertizează Comisia Europeană.

Raportul vine pe fondul sporirii criticilor referitoare la politica economică a Germaniei, potrivit cărora Berlinul nu face suficient de mult pentru a stimula creșterea internă. În schimb, oficialii de la Berlin susțin că avansul economiei reflectă competitivitatea companiilor germane în diferite sectoare și nu este ceva care poate fi ghidat de Guvern.

Germania este cel mai mare exportator al lumii și a anunțat că vrea să-și calibreze investițiile suplimentare într-un mod care să nu necesite majorarea datoriei. Începând din 2011, Germania deține titlul de țara cu cel mai mare excedent de cont curent din lume.

Totodată, Comisia Europeană apreciază că „statele cu relevanță sistemică”, cum ar fi Italia și Franța, trebuie să grăbească adoptarea reformelor structurale dar Italia, care are un nivel ridicat al datoriei, sau Franța, cu deficit de cont curent, vor beneficia de cererea suplimentară care poate fi creată de statele care înregistrează excedente.

„O reducere a excedentelor în statele cu necesități de îndatorare relativ scăzute ar aduce o îmbunătățire necesară a cererii în zona euro și ar ajuta la atenuarea dezechilibrelor cu care se confruntă statele cu datorii ridicate”, se precizează în raport.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.