1018151915_51146000

Liderii german, francez, rus și ucrainean și-au reafirmat miercuri „angajamentul” pentru încetarea focului și retragerea „fără întârziere” a armelor grele în estul Ucrainei, în cadrul unei convorbiri telefonice de aproape două ore, a anunțat președinția franceză într-un comunicat, informează AFP.

Angela Merkel, François Hollande, Vladimir Putin și Petro Poroșenko au mai discutat despre pregătirea alegerilor locale de la Donbas, care urmează să aibă loc la începutul anului viitor.

Cei patru lideri „au subliniat importanța unei aplicări depline a ansamblului de măsuri de la Minsk în 2016”, conform comunicatului.

Ei au convenit ca miniștrii lor de externe să se reunească „pentru a evalua stadiul aplicării pachetului de la Minsk până în luna februarie”.

Acordurile de la Minsk, semnate în februarie 2015 datorită medierii franco-germane, au contribuit la încetarea aproape deplină a fazei active a luptelor în estul Ucrainei, unde conflictul dintre forțele ucrainene și rebelii proruși s-a soldat cu peste 9.000 de morți din aprilie 2014.

În teren s-a observat însă o intensificare a tensiunilor, un militar ucrainean și doi civili fiind uciși în ultimele zile.

Autoritățile de la Kiev și rebelii au anunțat marți că au încheiat un nou armistițiu de Anul Nou, după recentele înfruntări care au pus la încercare fragilul armistițiu precedent, cel din septembrie, care a permis reducerea considerabilă a luptelor fără a evita totuși mai multe izbucniri de violență.

Pe lângă încetarea focului și preluarea de către Ucraina a controlului asupra frontierei sale cu Rusia, acordurile de la Minsk prevăd alegeri locale în regiunea separatistă Donbas.

Ucrainenii trebuie deci să modifice Constituția pentru a da mai multă autonomie teritoriilor rebele și a organiza aceste alegeri. Aceste măsuri provoacă vii dezbateri la Kiev, unde sunt considerate un mijloc de a legaliza de facto separatismul și de a destabiliza restul țării, notează AFP.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.