biden joe

Vicepreședintele american Joe Biden a susținut luni, la Kiev, că Ucraina mai are încă multe de făcut în privința reformelor și a anunțat un nou ajutor financiar în valoare de 190 de milioane de dolari pentru a ajuta țara să lupte împotriva corupției și să simplifice birocrația, relatează Reuters și AFP.

„Este absolut crucial pentru Ucraina să elimine cancerul corupției. Ucraina se află într-un punct de cotitură — ceea ce se întâmplă anul următor este de natură să determine soarta țării pentru generațiile care vor urma”, a declarat Joe Biden în cadrul unei conferințe de presă comune cu președintele Petro Poroșenko la sfârșitul discuțiilor bilaterale.

„Acest lucru presupune decizii dificile”, însă „atât timp cât veți continua să faceți progrese în lupta împotriva corupției și să construiți viitorul întregii Ucraine, Statele Unite ale Americii vă vor sprijini”, a spus el.

Statele occidentale care susțin Ucraina au cerut în mod repetat autorităților de la Kiev să-și respecte promisiunile de reformă făcute în cadrul unui program de salvare internațional în valoare de 40 de miliarde de dolari care vizează să sprijine economia țării sfâșiate de război, care s-a aflat aproape de faliment după ani de corupție și proastă gestionare economică.

Lupta împotriva corupției este un subiect-cheie al vizitei lui Joe Biden în Ucraina. După aproape doi ani de la schimbarea regimului în Ucraina și în pofida promisiunilor noilor săi conducători, acest flagel continuă să cangreneze țara, sub perfuzia financiară a Occidentului, iar unii merg până acolo încât îi acuză pe Poroșenko și pe Iațeniuk că acoperă corupția apropiaților lor.

Criticile cele mai virulente îl vizează pe procurorul general Viktor Șokin, considerat omul președintelui.

Conform responsabilului american, Kievul trebuie să „reformeze parchetul general cu scopul de a favoriza eforturile anticorupție în loc să le împiedice”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.