basescu-incruntat

România trebuie să refuze ideea de cotă de refugiați pentru că nu este stat membru Schengen, a declarat luni Traian Băsescu, susținând că, dacă ar mai fi fost președinte, ar fi cerut Parlamentului o dezbatere și o hotărâre pe această problemă.

„România trebuie să refuze ideea de cotă, nici voluntară, nici nevoluntară, dintr-un motiv simplu: pentru că România nu este stat membru Schengen. Colapsul sistemului Schengen s-a petrecut în statele care sunt membre Schengen și nu în România. (…) Statele Schengen trebuie să își acopere eroarea de a fi fost incapabile să susțină frontierele zonei libere la circulație și România poate contribui și ea să ajute aceste țări. (…) Nu avem nicio problemă să ne sprijinim partenerii.”, a precizat Traian Băsescu, la sediul PMP.

Fostul președinte a menționat că anul trecut, în România, s-au stabilit 4.645 de cetățeni ai altor state.

„Mă refer la cei din jurul frontierelor din Ucraina și Republica Moldova. (…) Anul acesta, cu certitudine vor fi mai mulți. Nu mai vorbim de acordarea cetățeniei către cetățeni arabi care sunt din familii mixte (…) în fiecare an se acordă circa 1.000 de cetățenii acestor oameni din familii mixte. România are o politică pe care a suportat-o singură.”, a adăugat Băsescu.

Băsescu este de părere că România „a făcut o mare greșeală” la Consiliul European din luna iunie, când țara noastră „a acceptat cota de refugiați”.

Fostul șef al statului a mai subliniat faptul că, în cazul în care ar fi fost președintele țării, ar fi cerut Parlamentului o dezbatere și o hotărâre.

„Chemam instituțiile statului român (…) dădeam mandat ministrului ca astăzi să facă opinie separată la tema cotelor, cu solicitarea să se menționeze într-o minută a concluziilor Consiliului, și aș fi venit repede la Parlament, aș expune problema și aș cere Parlamentului o dezbatere și o hotărâre. (…) Nimeni în zece ani nu a fost înfrânt în Consiliu când a venit cu o hotărâre a Parlamentului național.”, a concluzionat Traian Băsescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.