iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, într-o conferinţă de presă la Cotroceni, în contextul refuzului cotei de refugiaţi, că „România nu este o ţară xenofobă, nici autistă, nici separatistă”, el precizând că oferta ţării noastre pentru primirea refugiaţilor este foarte generoasă.

De asemenea, preşedintele a menționat, răspunzând unei întrebări, că dacă primeşte imigranţi România nu-i primeşte „în regim de hotel”, ci trebuie integraţi în societate, „asumaţi, şcolarizaţi”.

Șeful statului a mai susținut că există şi alte forme prin care statele care refuză cotele obligatorii îşi pot arăta solidaritatea.

„Există alte forme prin care ţările care refuză cotele obligatorii îşi pot arăta solidaritatea. Noi ne-am exprimat de fiecare dată pornind de la solidaritate. România e solidară cu ceilalţi membri din Uniunea Europeană într-o măsură care se va arăta pe parcurs şi cu imigranţii. Noi am făcut o ofertă foarte generoasă pentru relocarea celor 40.000 de imigranţi.”, a spus preşedintele.

Întrebat dacă susţine ideea ca persoanele private să găzduiască refugiaţi, Klaus Iohannis a răspuns negativ, menționând că „foarte multă lume crede că primirea imigranţilor înseamnă locuri de cazare”.

„Noi când primim imigranţi, nu-i primim în regim de hotel, ci ni-i asumăm. Noi dacă primim imigranţi, trebuie să-i şcolarizăm, să înveţe limba română, trebuie integraţi în societate. Societatea nu e undeva sus şi aşteaptă, societatea suntem noi, trebuie să meargă într-o localitate, să fie acceptaţi, să-şi găsească locuinţe pe banii lor, nu pe banii statului, iar acolo să-şi găsească locuri de muncă, pentru că nu vrem să creăm noi şi noi cazuri sociale, asta înseamnă imigranţi”, a declarat șeful statului.

El a subliniat că „partea cu cazarea este un detaliu mai degrabă logistic”, iar importantă este integrarea lor în societate, adăugând că „mai avem multe de învăţat”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.