27365_82103300

Președintele Klaus Iohannis a susținut un discurs duminică, la New York, în fața Adunării Generale a ONU, în care a atras atenția asupra dezastrului uman provocat de criza migrației și de necesitatea unor măsuri care să restabilească echilibrul social.

Redăm mai jos discursul președintelui:

„Îmi face o deosebită plăcere să particip la Summitul Națiunilor Unite care tocmai a adoptat documentul programatic „Transformarea lumii noastre: Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă”, în acest an în care comunitatea internațională aniversează 70 de ani de la crearea Națiunilor Unite.

Obiectivul noii Agende este să eradicheze sărăcia în toate formele sale și să asigure o dezvoltare durabilă în cele trei dimensiuni proprii, de manieră echilibrată și integrată. Cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă și 169 de scopuri confirmă complexitatea Agendei noastre. Efortul pe care îl vom face în următorii 15 ani va demonstra că noi, toate statele membre ONU, ne-am angajat ferm să împlinim ambițioasa și nobila aspirație de a elibera oamenii de flagelul sărăciei.

Este datorită noastră comună să identificăm soluțiile adecvate pentru aceasta, într-o epocă în care știința și tehnologia sunt bunuri deplin dezvoltate, cu un potențial remarcabil de susținere a creșterii economice. Trebuie să fim conștienți că măsurile care vizează eradicarea sărăciei nu reprezintă doar un angajament moral, ci și mijloace de promovare a păcii și a securității internaționale.

Pacea internațională și securitatea – obiective majore ale Națiunilor Unite – nu pot fi promovate fără a ne îndrepta atenția, în mod deosebit, asupra dezvoltării. Trebuie să abordăm rădăcinile conflictelor, care includ sărăcia, lipsa de speranță, disperarea și excluziunea socială. Sărăcia ar putea duce la disperare și frustrare, ceea ce s-ar putea transforma în sămânța extremismului și a violenței. În același timp, pacea si securitatea – fie că se situează la nivel internațional, fie că reprezintă o chestiune națională – constituie premise majore pentru dezvoltarea durabilă.

După cum am putut observa în ultimele luni, sute de mii de oameni au fugit din calea războiului, în căutarea unei vieți mai bune, intrând în Europa, deseori prin mijloace riscante. Acest flux din ce în ce mai mare de migranți din Orientul Mijlociu și Africa a determinat țările europene să depună eforturi masive pentru a face față unui dezastru umanitar de proporții masive.

Ne confruntăm cu o criză complexă. Este vorba de aspecte umanitare, de o criză a protejării granițelor, de o criză a integrării și de o criză financiară. Dacă nu găsim cele mai adecvate mijloace de a le soluționa pe fiecare dintre ele, fiecare val de migrație îl va depăși pe cel anterior. Orice națiune are obligația de a salva oameni, de a-i susține și de a-i proteja.

Doamnelor și domnilor,

Noua Agendă depășește cu mult Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului, menținând teme precum eradicarea sărăciei, educația și sănătatea și abordând noi teme precum societățile pașnice și incluzive. Ea are un caracter universal, menține echilibrul între obiectivele economice, sociale și de mediu, abordează mijloacele importante de implementare și susține parteneriatul global în implementarea sa.

Toate țările trebuie să se asigure că politicile adecvate sunt pregătite pentru implementarea Agendei. Țările trebuie să promoveze instituții efective și incluzive și să creeze politici bazate pe statul de drept, drepturile omului, drepturile femeii, egalitatea de gen și capacitarea femeilor.

Dreptul național de proprietate și responsabilitatea sunt esențiale pentru implementarea acestei Agende inclusiv prin angajamente, precum și prin instrumente cum ar fi strategiile de dezvoltare durabilă. Fiecare țară are responsabilitatea principală în privința propriei dezvoltări.

Susținem pe deplin ideea că noua Agendă trebuie să fie implementată de către instituțiile locale, răspunzând direct nevoilor cetățenilor. Nevoile, interesele și grijile acestora trebuie să fie soluționate atunci când vor fi definite strategiile de dezvoltare locală și națională.

În cazul României, vom revizui Strategia Națională de Dezvoltare Durabilă, pentru a integra noile Obiective de Dezvoltare. Excluziunea socială este identificată ca o provocare majoră la adresa implementării Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă. În Strategia românească revizuită, se va pune accentul pe susținerea incluziunii persoanelor cu dizabilități, a tinerilor și a femeilor, în politicile de dezvoltare. Eradicarea sărăciei reclamă oportunități decente de angajare, iar prevenirea și evitarea excluziunii sociale necesită politici de coeziune socială.

Suntem pregătiți să luăm parte la procesul de revizuire și de monitorizare ale implementării noi Agende, pentru a împărtăși din experiența noastră cu alte State Membre și a învăța din lecțiile și rezultatele pozitive ale acestui proces.

Vă mulțumesc!”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.