26887_38013300

Președintele Iohannis a susținut o declarație de presă alături de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în care a spus că România este puternică într-o alianță puternică și că țara noastră nu este doar beneficiar de securitate.

„Doresc să reafirm că întreg demersul şi politica Alianţei noastre vizează consolidarea securităţii în spaţiul euro-atlantic. Nu ne dorim o confruntare cu nimeni, nu ne dorim o nouă cursă a înarmărilor, ne bazăm în continuare pe înţelegerea de către toţi oamenii politici responsabili a faptului că nu e în interesul niciunui stat să urmărească escaladarea unui conflict pe care nu-l poate câştiga nici economic, nici militar”, a precizat președintele.

Klaus Iohannis a subliniat că întâlnirea cu secretarul general al NATO se potrivește perfect cu evenimentele interne, făcând referire la nouă Strategie Naţională de Apărare a României: „mă bucur în mod special de faptul că vizita lui Jens Stoltenberg are loc exact în acest context. Am discutat despre cooperarea noastră şi despre activitatea României în interiorul Alianţei, din perspectiva implementării deciziilor summit-ului NATO din Ţara Galilor şi în pregătirea summit-ului NATO de la Varşovia, din vara anului 2016″.

Șeful statului a prezentat și temele pe care le-a abordat în discuția cu Jens Stoltenberg.

„Am discutat cu domnul secretar general Stoltenberg progresul făcut de România în implementarea planului de acţiune pentru creşterea capacităţii operaţionale a Alianţei. Demersul nostru în această privinţă porneşte de la convingerea că România este puternică într-o alianţă puternică. Am avut un schimb de opinii în legătură cu evoluţiile de securitate din vecinătate estică a Alianţei, zonă în care situaţia s-a deteriorat de la momentul ultimului summit NATO. În acelaşi timp, ne confruntăm cu atacuri teroriste sângeroase şi cu o criză umanitară gravă în nordul Africii, care ameninţă securitatea partenerilor din sudul Europei. Toate acestea ne obligă, în perspectiva summit-ului de la Varşovia, la o adaptare strategică şi la regândirea viziunii pe termen lung pentru a răspunde eficient ameninţărilor complexe venite atât din est, cât şi din sud”, a mai spus Iohannis.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.