klaus-iohannis-conferinta

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că regretă că decizia JAI prin care României i-au fost alocaţi alţi 2.475 de refugiaţi nu a fost luată prin consens, în baza unor negocieri, ci prin vot majoritar, el precizând că această decizie a JAI nu va putea fi schimbată în Comisia Europeană.

„Regret că aceste decizii în loc sa fie luate prin consens, în baza unor negocieri, s-au luat prin vot majoritar. Nu cred că împărţirea cotelor obligatorii prin vot rezolvă acestă problemă. Această împărţire matematică nu ţine cont de o serie de factori foarte importanţi”, a precizat Iohannis, într-o conferinţă de presă.

Șeful statului a mai menționat că ministrul de Interne a participat la JAI „cu un mandat perfect, de la Guvern, întărit de decizia CSAT”.

Președintele a susținut că România respinge în continuare decizia de impunere a unor cote obligatorii de refugiaţi, iar acest punct de vedere a fost susţinut încă din martie.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că „în realitate” numărul de refugiaţi care ar reveni României, conform deciziei JAI, nu este mare şi „poate fi uşor de gestionat”, el susţinând că problema nu este legată de numărul imigranţilor, ci de principiul de impunere a unor cote obligatorii.

„Numărul de refugiaţi în realitate nu este mare, poate fi uşor de gestionat de către România”, a subliniat şeful statului.

Klaus Iohannis a mai precizat că aceşti refugiaţi „nu trebuie primiţi în următoarele săptămâni, ci, cel mai probabil, într-un an”.

„Problema poate fi gestionată uşor de România. Poziţia noastră rămâne în continuare una de participare voluntară. Nu cred că aceste cote obligatorii reprezintă o soluţie”, a mai adăugat șeful statului, apreciind că „Guvernul poate găsi căile cele mai bune nu doar pentru primirea şi amprentarea imigranţilor, ci şi pentru a face demersuri de integrare a lor”.

România ar urma să primească 2.475 de refugiaţi din 66.000 de extracomunitari distribuiţi din Italia şi Grecia, potrivit sistemului provizoriu de cote aprobat marţi de Consiliul JAI, numărul total de imigranţi alocat până în prezent Bucureştiului fiind de 4.837.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.