646x404

Cardul național de sănătate este obligatoriu de la 1 septembrie la orice consultație, internare sau rețetă, în caz contrar veți plăti contravaloarea serviciilor medicale.

Astfel, serviciile medicale în sistemul public de sănătate vor fi acordate asiguraţilor cu vârsta de peste 18 ani în baza cardului de sănătate.

În prezent, aproape 15 milioane de carduri sunt deja emise, iar până la sfârşitul anului urmează ca alte aproape 600.000 să fie realizate.

Cardul naţional de sănătate devine singurul instrument de decontare şi validare a serviciilor medicale în sistemul public de sănătate pentru asiguraţii cu vârsta de peste 18 ani care au intrat în posesia lui, a precizat preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Vasile Ciurchea.

”Pentru cei care, din motive de religie, de conştiinţă, nu doresc să folosească cadrul, trebuie să existe o cerere depusă şi, în baza acelei cereri, se eliberează o adeverinţă care ţine loc de card timp de trei luni. Pentru cei care nu a fost emis cardul primesc servicii, pentru că în sistem se vede dacă acest card a fost emis sau nu. Când împlineşti 18 ani sau când devii asigurat, cardul se eliberează automat şi vom deconta doar acele servicii acordate efectiv”, a declarat preşedintele CNAS.

De asemenea, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate a atras atenţia că persoanele care au card şi nu îl prezintă medicului sau unităţii medicale căreia i se adresează nu vor primi servicii medicale gratuite.

Rămân valabile și adeverințele de asigurat pentru cei care au refuzat cardul, dar și pentru cei care l-au pierdut și așteaptă unul nou. Excepție fac urgențele, când nimeni nu le va cere cardul pacienților.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.