De Eugen Matzota

Industria românească în 1970
Industria românească în 1970, după CIA

De ce Ţara şi nu România, la urma urmei?
Simplu, pentru că zilele trecute-am mi s-a arătat nu Fecioara Maria, c-aş fi devenit celebru imediat, ci doar o melodie mai veche a trupei Sarmalele Reci. Se poate ca acest nume să nu mai aibă aceeaşi rezonanţă azi, dar titlul, Doamne, ce titlu, are rezonanţă mai mult ca oricând!

Nu mai vorbesc de text, care este rupt din realitatea de azi:

Ce folos ai dacă-nveţi prea multe-n viaţă?
Poa’ să-ţi explodeze creierul…
[…] Tot ce ţi se cere azi e să fii nul…

Ei, cum ar zice profetul Silviu Brucan, care a oripilat o lume-ntreagă vorbind de stupid people:

„Pentru a deprinde democraţia, românii vor avea nevoie de 20 de ani”, declaraţie făcută în cotidianul francez Le Figaro, în ianuarie 1990. Era la doar câteva zile după uciderea lui Ceauşescu în ziua sfântă de Crăciun, când, spun unii, s-ar plăti salariile legionarilor, a mercenarilor, adică, drept care execuţia ar fi fost un semnal că nu vor primi banii, aşa că gata cu armele! Dar asta e altă poveste…

Chiar aşa să fie? Are România nevoie de oameni proşti?

Nu, categoric, nu! Dar politicienii, da! Atenţie, vă rog, vorbim aici de politicieni, nu de oameni de stat.

Oamenii de stat rămân în istorie. Ei se cheamă Brătianu câteodată, alteori Mihalache, alteori Titulescu. Şi rămân în istorie pentru ceea ce au făcut pentru Patrie. Ceilalţi, rămân cu banii furaţi, şi nu fac pentru Patrie chiar decât câteva luni de puşcărie, dovedindu-se, deodată, mari scriitori, ba nu, mai mult, oameni de ştiinţă ce-şi publică două-trei lucrări deodată!

Uitaţi-vă la ce-a mai rămas din istoria României, mai nimic de predat în şcoală. Copiii, ca şi oamenii mai mari, dar la acelaşi nivel de cunoştinţe, devorează istoria altor popoare, vezi Suleiman.

Pe vremea cealaltă, a lui Ceauşescu, o carte cum era Delirul lui Marin Preda putea ajunge la bursa neagră la o valoare de câteva sute de lei. Atunci, oamenii erau educaţi, citeau, deşi se uitau şi la Sclava Isaura. Acum, se uită doar la altfel de Isaure, fără a citi. Mai mult, nu m-ar mira dac-aş fi întrebat dacă Preda acesta n-a jucat întâi la Rapid…

Nu era cine ştie ce învăţământ pe-atunci, dar nici ca acum! Toată lumea ştia măcar în ce ţară trăieşte, nu cum vezi acum figuri mirate de oameni deosebiţi de animale prin faptul că vorbesc şi că au drept de vot. Ei nu ştiu nici măcar în ce ţară trăiesc, deşi, dacă-i întrebi dacă ştiu alte ţări, răspund, da, cum să nu, Anglia, Italia! Nu credeţi? Uitaţi-vă aici, fără a vă enerva, dacă puteţi:https://youtu.be/awwPcxmrxzU

Ţara îţi dă „panem et circenses”

Pâine şi circ, cum spuneau romanii, atât îi trebuie poporului, şi asta şi primeşti de la ţara ta. Cam puţin pentru cât şi se cere, e adevărat, dar, ştii tu, cetăţene, e tranziţie, e criză, mai strânge şi tu cureaua…

Bun, şi de ce i-ar folosi politicianului român această masă din ce în ce mai inertă, care nici nu mai iese-n stradă, cum vezi prin alte ţări, doar mormăie şi rabdă? Numai la vot, să-i cumpere cu un litru de ulei şi un kil de zahăr?

Ei, ar mai fi nişte avantaje în a avea un popor docil, care tace şi rabdă. Poţi să cumperi emisiuni TV care să ofere omului ce tace can-can-uri, chestii mărunte, fără importanţă, care nu-i pun creierul la muncă, spre a-l atrofia încet-încet, astfel încât acesta să nu bage de seamă cum  încerci să strecori tot felul de legi ce-i măresc ţie drepturile şi le limitează pe ale lor.

Plebea, norodul, poporul, altfel spus, e important la vot şi atât! El trebuie să cumpere cât mai multe medicamente pentru boli imaginare, de exemplu sau să umple mall-urile şi hipermarketurile ce aparţin companiilor din alte ţări şi să cumpere produsele altor ţări. În acelaşi timp, pământul patriei este vândut încet-încet străinilor. Bogăţiile din subsol s-au vândut deja…

Şi pentru ca această morişcă să funcţioneze şi mâine, şi poimâine, până când mămăliga va exploda din nou, e nevoie de oameni slabi care nu formează un popor, ci doar grupuri şi grupuleţe, nişte famiii mai mari, dar fără importanţă.

Aşa că, asta e, deocamdată, ţara te vrea prost!

Eugen Matzota

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.