Astăzi, 29 august, creştin-ortodocşii prăznuiesc Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, Înaintemergătorul şi Botezătorul Domnului. Noi vă arătăm ce nu aveți voie să faceți în această zi.

Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, interdicții:

  • nu se folosesc farfurii sau alte blide (pentru că, după ce a fost tăiat, capul sfântului a fost pus pe o tipsie);
  • nu se taie bucatele cu cuţitul (tot în legătură cu metoda prin care a fost ucis Sfântul Ioan Botezătorul), tot ce se mănâncă se rupe cu mâna;
  • în memoria sângelui vărsat de către Sântion sau Sântion de toamnă (cum mai e numit, în popor, Sfântul Ioan Botezătorul), tradiţia cere să nu se consume vin roşu, nici alimente şi mâncăruri gătite, care au aceeaşi culoare (pepene roşu, ardei roşii, sos de tomate, carne roşie etc.).
  • nu se foloseşte mătura, ca să nu fie tulburată liniştea morţilor;
  • nu mânca fructe și legume cu formă rotundă;
  • nici varză nu se mănâncă, pentru că această legumă are o conotaţie negativă în această zi: legendele spun că Sfântului i s-a tăiat capul pe varză de 7 ori şi tot de atâtea ori a înviat; aşa se face că sărbătoarea de azi mai este numită şi „Sfântul Ioan taie capul pe curechi”.

Biserica vă recomandă să țineți post negru pe 29 august (tradiţia populară „îndulceşte” acest post, permiţând să se mănânce struguri) pentru a vă curăța de păcate.

Sursa: crestinortodox.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.