330605-R3L8T8D-650-008666

În scopul de a-și proteja sănătatea, consumatorii sunt sfătuiți să citească cu atenție ce scrie pe fundul sticlelor de plastic. Sticlele de plastic etichetate cu HDP, HDPE, PP și alte câteva combinații de litere descrise mai jos nu vor contamina apa de băut cu materiale toxice, pe când restul combinațiilor de litere pot reprezenta substanțe chimice care s-au scurs deja în apa pe care o beți. Fiecare brand trebuie să eticheteze clar conținutul recipientului de plastic oferit, fie cu litere, numere sau simboluri, după cum urmează:

330755-R3L8T8D-650-1033-11

#1 PET sau PETE

Sticle de unică folosință. Ele pot elibera metale grele și, eventual, substanțe chimice care afectează echilibrul hormonal. PET este unul dintre materialele plastice cele mai frecvent utilizate în produsele de consum. Se găsește în majoritatea sticlelor de apă plată sau gazoasă, chiar și în unele ambalaje. Unica folosință este impusă de riscul de scurgere a toxinelor, cât și a creșterii bacteriilor. Plasticul din PET nu se poate decontamina, pentru că o curățare corespunzătoare necesită în sine substanțe chimice dăunătoare. Materialul, polietilena cu tereftalați, poate contamina singur apa de băut cu agenți cancerigeni.

#2 HDP sau HDPE

Sticle dintr-un material plastic, care nu eliberează în apă, practic, nici un fel de chimicale. Experții recomandă alegerea acestor recipiente, atunci când este vorba de cumpărarea apei îmbuteliate, pentru că este cea mai sanatoasă apă pe care o puteți găsi pe piață. HDPE este plasticul rigid folosit în cutiile/sticlele de lapte, sticle de detergent și ulei, jucării și unele pungi de plastic. HDPE este materialul cel mai frecvent reciclat și este considerat unul dintre cele mai sigure forme de plastic, fiind rezultatul unui proces relativ simplu și rentabil de reciclare pentru o utilizare secundară.

#3 PVC sau 3V

PVC eliberează două substanțe chimice toxice care afectează hormonii din corp. Este un material plastic moale, flexibil, folosit pentru ambalaje transparente de produse alimentare, sticle de ulei de gătit, suzete de supt pentru bebeluși, pentru jucării destinate copiilor și chiar animalelor de companie (pisici sau câini), cât și a ambalajelor blister (cu celule gonflabile) pentru împachetarea a nenumărate produse de consum. PVC e folosit și ca material pentru protejarea cablurilor de calculator și pentru instalații sanitare (țevi din plastic și piese). Pentru că PVC-ul nu este distrus prin expunere la lumina soarelui și a vremii, este folosit și în construcție și grădinărit, la rame de ferestre, furtunuri de gradina, mandrinele, straturi de plante înălțate de la sol și spaliere.

#4 LDPE

LDPE nu poate fi utilizat în producția de sticle fiind prea subțire, dar îl veți găsi în felurite pungi de plastic. LDPE, care nu eliberează substanțe chimice în apă, este adesea găsit în pachetele de ambalare al căror plastic se contractează ermetic pentru protecție: sacii de îmbrăcăminte de la curățătoria chimică, mici sticle și pungi comprimabile din care apa țâșnește prin apăsare, precum și tipul de pungi de plastic utilizate la ambalarea pâinii, așa cum sunt pungile folosite în cele mai multe magazine de produse alimentare. Unele magazine de îmbrăcăminte și de mobilier utilizează, de asemenea, acest tip de plastic.

#5 PP

PP este un alt plastic care poate fi colorat sau semi transparent, de obicei de  culoare albă, utilizat ca ambalaj pentru siropuri și pahare de iaurt. ” Plasticul polipropilenic este dur și ușor, plus că rezistă la căldură, în acest fel servind ca o barieră împotriva contaminării cu umezeală, grăsime și substanțe chimice. Căptușeala subțire de plastic dintr-o cutie de cereale este din polipropilenă, ținându-le uscate și în stare proaspătă. PP este, de asemenea, utilizat în mod obișnuit pentru scutece de unică folosință, găleți, capace/blaturi pentru sticle din plastic, recipiente de margarina și iaurt, pungi de cipsuri, paie de băut, bandă cu lipici de ambalare și frânghii împletite rezistente la umezeală.

#6 PS

PS, polistirenul, eliberează substanțe cancerigene și este frecvent utilizat în producția de cești de cafea și caserole în cochilie de scoică pentru fast-food. Polistirenul este un material plastic ieftin, ușor în greutate și simplu de prelucrat, cu o largă varietate de utilizări: cupe de băut din styrofoam de unică folosință, recipiente gen caserolă pentru alimente, cutii de ouă, tacâmuri pentru picnic, ambalaje spumă de ambalaj, mai ales acele omniprezente granule de spumă folosite în umplerea cutiilor de transport maritim pentru a proteja conținutul. Polistirenul este, de asemenea, utilizat pe scară largă pentru izolația din spumă rigidă și a foilor de strat de bază în parchetul laminat folosit în construcțiile de case.

#7 PC sau plastic fără inscripționare

Plasticul fără nici o inscripționare este cel mai periculos material plastic folosit în producția de alimente. El poate conține substanța chimică BPA (bisfenol A), folosită la întărirea durității plasticului. PC a fost adesea utilizat în producția de sticle de apă de sport și recipiente pentru alimente și potențial este dăunător copiilor și vârstnicilor.

Sursă: Healthy Holistic Living

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.