Cartoful, una cele mai populare legume, conține numeroase elemente benefice organismului uman. Vă informăm că, din punct de vedere terapeutic, cea mai importanta parte a acestei legume este coaja.

În cojile de cartof se ascund adevărate depozite de vitamine și minerale. Este foarte important însă ca, înainte de a le consuma, să fie bine spălate.

Geneticianul american Roy Navarre, de la Agricultural Research Service, a descoperit nu mai puțin de 60 de substanțe terapeutic active în coaja cartofilor.

Cojile de cartof au un conținut mare de potasiu, flavonoide cu acțiune antioxidantă și antitumorală, vitamine din complexul B, fibre alimentare,compuși fenolici cu efect de reglaj asupra activității cardiace.

Coaja bine spălata și fiartă în apă se poate bea ca leac pentru hipertensiune și reumatism, are efect remineralizat. Cojile fierte se pot aplica pe articulațiile dureroase și rănile care se cicatrizează greu.

Pentru arsuri, degerături, crăpături ale pielii, ulcerații, se aplică pe locul respectiv coji de cartofi, fixate cu bandaj. Negii dispar tot cu coji de cartofi, lăsate peste noapte.

Pentru tratarea sinuzitei se recomandă fierberea cojilor de la patru cartofi într-un litru de apă. Cu aceasta infuzie se fac inhalații.

Totodată, cojile de cartofi pot fi folosite pe post de vopsea pentru păr. Fierbe mai multe coji în apă timp de 30 de minute, lasă zeama să se răcească și apoi ai grijă să te clătești cu ea pe cap de fiecare dată când te speli (după ce s-a limpezit). Părul, mai ales firele albe, se vor înnegri puțin, treptat.

Citește mai multe AICI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.