barack_obama_98925800

Statele Unite ale Americii își vor extinde prezența militară în Afganistan în perioada post-2016, a anunțat joi președintele american Barack Obama, care a subliniat că misiunea soldaților americani este vitală pentru interesele de securitate națională ale țării sale, conform Reuters.

„În decembrie 2014, la peste 13 ani de când Statele Unite au fost atacate de reţeaua teroristă Al-Qaida, misiunea combatantă în Afganistan s-a încheiat. Nu vom permite persistenţa terorismului în Afganistan”, a declarat Barack Obama.

„Am decis menţinerea numărului actual de militari, 9.800, în cea mai mare parte a anului viitor. Misiunea lor nu se va schimba. În al doilea rând, am decis menţinerea a 5.500 de militari la Kabul şi  Kandahar după sfârşitul anului 2016”, a mai menționat preşedintele Statelor Unite ale Americii.

„În unele zone ale ţării, situaţia rămâne fragilă şi există riscul deteriorării. Promitem poporului afgan, care a suferit atât de mult, un Afganistan stabil şi unit. Militarilor noştri le promitem că îi vom aduce înapoi şi îi avertizăm că Afganistanul rămâne un loc periculos. Douăzeci şi cinci de americani au murit în Afganistan anul acesta”, a precizat Barack Obama.

Președintele Barack Obama a subliniat că misiunea militarilor americani se va concentra pe pregătirea forțelor afgane și pe operațiuni antiteroriste, în contextul în care forțele afgane încă nu sunt suficient de solide pentru a asigura stabilitatea țării.

„Nu susțin ideea unui război fără sfârșit. Totuși, dată fiind miza din Afganistan, sunt ferm convins că trebuie să facem acest efort suplimentar”, a explicat președintele Statelor Unite ale Americii.

Săptămâna trecută, generalul american John Campbell, comandantul misiunii NATO în Afganistan, s-a declarat deja favorabil unei modificări a calendarului retragerii forțelor americane.

Intervenția militară declanșată după atentatele de la 11 septembrie 2001 în SUA s-a încheiat oficial la sfârșitul lui 2014. Cei circa 10.000 de militari încă prezenți în Afganistan se concentrează pe operațiunile antiterorism și instruirea forțelor de securitate afgane.

Peste 2.300 de militari americani și-au pierdut viața în Afganistan, peste 22.000 au fost răniți, iar factura totală se ridică la 1.000 de miliarde de dolari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.