gard

Soldaţi, poliţişti şi ingineri ungari au început miercuri să marcheze locul pe unde va trece gardul care va fi construit de Ungaria pe un segment al frontierei cu România, în continuarea celui de la graniţa cu Serbia, pentru a opri fluxul de imigranţi, informează Reuters.

Un reporter al agenţiei Reuters aflat în zona unde se intersectează frontierele dintre Ungaria, Serbia şi România a văzut inginerii şi topografii care însemnau traseul gardului metalic. Aproximativ 12 poliţişti şi militari erau de asemenea prezenţi.

Ministrul de externe ungar Peter Szijjarto a anunțat marți că guvernul de la Budapesta a decis să înceapă pregătirile în teren pentru extinderea la granița cu România a gardului pe care îl construiește la frontiera cu Serbia, pentru a face față unei eventuale schimbări a rutei folosite de imigranți.

„Am luat decizia de a începe lucrările pregătitoare pentru construirea unui gard începând de la granița ungaro-sârbo-română pe o lungime rezonabilă, în eventualitatea mutării presiunii migraționiste în direcția României.”, a precizat șeful diplomației ungare.

Szijjarto a explicat că măsura este necesară întrucât traficanții de persoane care acționează de-a lungul graniței cu Serbia își modifică ruta către granița cu România și este probabil ca presiunea migraționistă să se mute în direcția României.

„Gardul ar urma să înceapă de la punctul frontierei dintre Ungaria/Serbia/România şi să continue pe o distanţă rezonabilă dacă presiunea migraţiei se mută spre România.”, a menționat Peter Szijjarto.

Gardul construit de Ungaria de-a lungul graniţei sârbe se termină în zona localităţii ungare Kübekháza, situată la frontiera cu România şi cu Serbia.

Șeful diplomației ungare a menționat că Budapesta a informat deja Ministerul român de Externe despre planul de extindere a gardului metalic pe o distanţă de câţiva kilometri, dincolo de Râul Mureş, de-a lungul frontierei cu România.

Premierul Victor Ponta a declarat că decizia Ungariei de a ridica un gard la granițe nu rezolvă nimic din problemă refugiaților și „scoate Ungaria din Europa”.

De asemenea, Ministerul român al Afacerilor Externe a apreciat că ridicarea unui gard între două state membre ale UE şi care sunt parteneri strategici nu este un gest corect din punct de vedere politic, în conformitate cu spiritul european, precizând că această poziţie a fost comunicată părţii ungare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.