tiberiu-nitu_bceb2286ad

Procurorul general Tiberiu Nițu a declarat vineri că trebuie să se insiste mai mult pe latura de formare și prevenție în materie de integritate a magistraților.

„Din acest punct de vedere consider că trebuie analizată oportunitatea la nivelul INM de a avea o curriculă mult mai aplicată pe partea de formare socială a viitorilor judecători și procurori care trebuie să înțeleagă exact semnificația faptului că justiția este un serviciu public, trebuie să fie conștienți că vor fi investiți cu o foarte mare autoritate și responsabilitate, trebuie să înțeleagă exact care este misiunea lor și mai ales care sunt așteptările cetățeanului de la un magistrat. Trebuie să insistăm mai mult pe această latură de formare și prevenție în materie de integritate, ocupându-ne de tânăra generație de judecători și procurori ne preocupăm de fapt de viitorul justiției și indirect de viitorul unei societăți mai bune și mai corecte”, a spus procurorul general, cu prilejul participării sale la lucrările conferinței naționale pentru prezentarea concluziilor proiectului „Consolidarea integrității în cadrul sistemului judiciar”.

Tiberiu Nițu consideră ca fiind indubitabil faptul că integritatea este cea mai importantă valoare a magistraturii.

„Celelalte calități ale magistratului — responsabilitate, pregătire profesională, capacitate de muncă — sunt potențate de această valoare, de integritate. Principalele instrumente prin care putem acționa în prezent pentru asigurarea și consolidarea integrității sistemului judiciar sunt Codul deontologic și procedura încălcării acestuia, acțiunea disciplinară și evaluarea profesională”, a precizat procurorul general.

Tiberiu Nițu a menționat că în calitate de titular al acțiunii disciplinare procurorul general are un rol bine definit și o foarte mare responsabilitate, dar procurorul general este doar o parte a unui sistem extrem de complex din care fac parte CSM, ministrul Justiției, Inspecția Judiciară, Înalta Curte de Casație și Justiție, fiecare instituție cu propriile responsabilități.

„Integritatea este o chestiune ce ține mai curând de individ decât de persoană, trebuie să ne asigurăm ca standardele de etică și integritate sunt conștientizate și asumate de colegii noștri ca și cum ar fi a doua natură”, a subliniat procurorul general.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.