kovesi

Tragedia produsă în clubul „Colectiv” a dus la o conștientizare mai puternică a gravității fenomenului corupției și a consecințelor dramatice pe care le poate avea, a susținut miercuri procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi.

„Nu știu dacă neapărat după cazul Colectiv s-a schimbat ceva în mentalitatea oamenilor sau în percepția oamenilor. (…) În schimb, acest eveniment tragic (…) a dus la o conștientizare mai puternică a gravității fenomenului corupției. Pentru că, până la urmă, corupția care este sistemică și care afectează foarte multe domenii în societatea românească are două consecințe mari. În primul rând, pune în pericol însuși statul de drept și democrația, iar în al doilea rând creează o neîncredere puternică a oamenilor în instituțiile publice”, a afirmat Kovesi, la Digi24.

În opinia șefei Direcției Naționale Anticorupție, expresia „corupția ucide” are acoperire în realitate, deoarece fenomenul corupției se manifestă într-o serie de domenii care privesc direct siguranța cetățenilor.

„Am văzut acel slogan cu ‘corupția ucide’. Pot să spun că în mare parte el poate fi adevărat, corupția afectează foarte mult viața cetățenilor de zi cu zi. Dacă vorbim de domeniul transportului, ne gândim automat la consecințele pe care le poate produce asupra sănătății, asupra siguranței cetățenilor care se deplasează pe o autostradă sau pe un pod care, poate, datorită corupției, nu a fost construit așa cum trebuie. Dacă ne referim la domeniul sănătății, din nou avem foarte multe dosare cu achiziții publice. (…) Dacă ne referim la educație, din nou avem aceleași probleme. Iată că, deși domenii diferite, corupția, dacă se manifestă în mod sistemic, poate produce consecințe destul de mari”, a explicat Laura Codruța Kovesi.

Conform acesteia, din dosarele instrumentate de DNA a reieșit că firmele care dau mită pentru obținerea unor contracte din fonduri publice își recuperează banii făcând evaziune fiscală sau executând lucrări de slabă calitate.

„Am constatat în dosarele pe care le investigăm că, de foarte multe ori, companiile, firmele care doresc să obțină contracte din bani publici și care dau șpagă, dau mită, de foarte multe ori comit infracțiuni de evaziune fiscală pentru a produce acești bani. De obicei, se cere un procent de 10% din valoarea contractului, acest procent trebuie dat în numerar, dacă se poate chiar înainte de încheierea contractului, și atunci foarte multe firme comit alte infracțiuni pentru a produce aceste sume de bani. Datorită faptului că foarte multe firme oferă mită pentru a obține contracte publice, acest lucru afectează calitatea serviciilor și afectează prețul serviciilor, în mod direct cetățenii fiind influențați de aceste lucruri”, a spus Laura Codruța Kovesi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.