Sinclair_Volkswagen

Compania Volkswagen s-ar putea confrunta cu amenzi de 18 miliarde dolari în SUA. Autoritățile de reglementare americane au cerut germanilor să recheme aproximativ 500.000 de vehicule, în urma acuzațiilor privind instalarea unor sisteme electronice speciale pentru evitarea standardelor referitoare la poluare, relatează Deutsche Welle.

Volkswagen a pierdut aproape un sfert din valoarea de piață. Acțiunile VW au scăzut, luni, la Bursa de la Frankfurt, cu 23%, la 125,40 euro, informează Bloomberg.

În Germania, reacțiile sunt din ce în ce mai puternice împotriva Volkswagen, iar consecințele imaginii mărcii sunt chiar mai grave decât cele financiare.

Guvernul german a chemat luni producătorii de automobile la discuții pentru a cere explicații și pentru a afla dacă acuzațiile din Statele Unite ale Americii ar putea fi valabile și în Europa.

Volkswagen este acuzat că ar fi manipulat rezultatele testelor autorităților SUA, legate de emisiile vehiculelor comercializate de grupul german, prin instalarea unui software care permitea mașinilor să îndeplinească standardele referitoare la poluare în timpul testelor, dar nu și în timpul operațiunilor normale.

Din acest motiv, nivelul poluării era mai ridicat, precizează Agenția pentru Protecția Mediului din Statele Unite ale Americii.

482.000 de automobile diesel produse între anii 2008 – 2015 sub brandurile Volkswagen și Audi includ acel software destinat să modifice nivelul emisiilor, conform EPA.

Sunt vizate modelele produse în ultimii șapte ani, inclusiv Jetta, Beetle, Golf, Passat și Audi A3.

Volkswagen le-a cerut luni dealerilor săi din Stale Unite ale Americii să oprească vânzarea unor modele diesel fabricate în 2015.

Acțiunile companiilor auto scad la bursă din cauza problemelor cu care se confruntă Volkswagen.

Luni dimineața, acțiunile Volkswagen au scăzut la Bursa de la Frankfurt cu 13%, la 140,95 euro, cel mai semnificativ declin din noiembrie 2009.

Problemele Volkswagen au afectat și alte companii auto, acțiunile BMW și Daimler înregistrând o diminuare de aproximativ 4%.

„Implicațiile acțiunilor legale anunțate de Agenția pentru Protecția Mediului din SUA împotriva Volkswagen sunt extrem de serioase”, au avertizat analiștii de la Bernstein.

Volkswagen a ordonat o investigație externă în urma acestor acuzații, a anunțat duminică directorul general Martin Winterkorn, potrivit Reuters.

„Personal, îmi pare nespus de rău ca am încălcat încrederea clienților noștri și a publicului. Nu vom tolera nici un fel de încălcare a reglementarilor noastre interne sau a legislației”, a susținut Martin Winterkorn.

Portofoliul Volkswagen este format din 12 mărci, printre care Volkswagen, Lamborghini, Skoda, Seat, Bentley, Audi și Bugatti, dar și camioanele MAN și Scania.

Volkswagen a devansat la limită firma Toyota Motor Corp în primele șase luni ale anului 2015, devenind cel mai mare producător auto mondial după livrări.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.