secretar

În perioada 7-9 octombrie 2015, o delegaţie condusă de secretarul de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Botănoiu, participă la cea de-a 24-a ediţie a Târgului Internaţional de Zootehnie Sommet de l’Elevage care se desfăşoară în localitatea Clermont Ferrand, Franţa.

Evenimentul reuneşte 1.300 de expozanţi din 28 de ţări, România participând în calitate de invitat de onoare la ediţia din acest an.

Astfel, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a amenajat pentru prima oară la acest Târg un stand de informare privind politicile și strategiile din domeniul zootehniei şi industriei alimentare românești în cadrul căruia vor fi prezentate şi mostre de produse românești cu notorietate, atestate tradițional și înregistrate sau cu potențial de înregistrare pe sistemele de calitate europene. De asemenea, România va fi reprezentată la acest eveniment de un număr de 50 de crescatori de bovine şi ovine, specializaţi atât în producţia de lapte, cât şi în cea de carne.

În cadrul conferinţei de presă de deschidere a evenimentului, desfăşurată la sediul Primariei din Clermont Ferrand, secretarul de stat Daniel Botanoiu a avut o intervenţie de prezentare a sectorului agricol românesc și a oportunităților de colaborare româno-franceze în domeniul zootehniei, cu accent deosebit pe orientarea fermierilor români către acele segmente de rase de carne în care specialiştii francezi ne pot acorda expertiză.

De asemenea, în cadrul turului de vizitare a Târgului, secretarul de stat Daniel Botănoiu, însoţit de delegația formată din specialiştii şi crescătorii de animale români, au purtat discuţii fructuoase cu reprezentanţii crescătorilor de animale din Franta, precum şi cu cei ai institutelor de ameliorare şi reproducție din ţara-gazdă. Principalele teme de discutie au vizat: posibilitatea creării în România a unor ferme-vitrină de prezentare a vârfului geneticii franceze pe segmentul bovine şi ovine, astfel încât crescătorii români să se poată informa asupra beneficiilor achiziţionării unor astfel de animale cu valoare genetică superioară; stabilirea unui program de cooperare romano-franceză cu privire la posibilitatea ca formarea operatorilor de însămânțări artificiale în România să fie autorizată şi să poata lucra şi în Franţa; aspecte legate de testarea animalelor de rasă prin metoda clasică (dupa descendenţi) şi metoda genomică (testare suplimentară prin care se poate avea o evaluare preliminară asupra eventualelor anomalii genetice ale animalelor). De asemenea, în cadrul întâlnirilor cu reprezentanţii crescătorilor de animale din Franţa, mai ales pe segmentul ovine, s-a convenit ca România, care dispune deja de un şeptel care o plasează pe locul 3-4 în Europa, ar putea deveni în viitorul apropiat unul din principalii exportatori de carne de miel în Franţa.

Pe perioada Târgului, secretarul de stat Daniel Botanoiu va participa la o întâlnire cu ministrul Agriculturii din Franţa, domnul Stephane Le Foll, în cadrul cărora vor fi abordate în special programele de cooperare bilaterală româno-franceze în domeniul agriculturii şi zootehniei, informează Ministerul Agriculturii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.