1017904793

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a participat la o şedinţă a Consiliului Naţional ucrainean pentru Securitate şi Apărare, în cursul căreia s-au semnat o serie de acorduri, informează Euronews.

Alianţa Nord-Atlantică şi Kievul au semnat, între altele, un parteneriat în domeniul comunicaţiilor şi un acord cu privire la statutul Misiunii NATO în Ucraina.

porosenko_nato_genel_sekreteri_stoltenberg_ile_gorustu

„Trupele ruseşti sunt prezente în Ucraina. Şi continuă să-i susţină pe separatişti prin antrenament, cu echipamente, comandă şi control. De aceea, îndemn Rusia să-şi retragă toate forţele din estul Ucrainei şi să implementeze deplin acordurile de la Minsk”, a menționat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Preşedintele Petro Poroşenko a precizat că ar putea ridica problema staţionării în regiunea Donbas (est) a unor trupe de menţinerea păcii în cadrul apropiatei Adunări Generale a ONU.

original_big

Opinia publică ucraineană s-a schimbat în mod radical, după ce la începutul războiului civil din Ucraina 60% dintre ucraineni se pronunţau împotriva aderării la NATO.

„Aproximativ 64% dintre alegătorii ucraineni ar vota pentru aderarea la NATO. Ei au indicat ca principal motiv faptul că aderarea (Ucrainei la NATO) va garanta securitatea ţării în viitor. Al doilea motiv este că aderarea (Ucrainei) la NATO ar fi primul pas pe drumul către aderarea la UE”, a susținut sociologul Maria Zolkina de la Fundaţia Iniţiativelor Democratice Ilko Kuceriev.

Petro Poroşenko a anunţat că Ucraina va organiza un referendum privind aderarea la Alianţa militară.

Însă scrutinul nu va avea loc în viitorul apropiat. Înainte de organizarea referendumului, este necesar ca statul să implementeze un număr de reforme importante. În primul rând este necesar ca Ucraina să restabilească pacea şi stabilitatea în regiunile din est şi să aducă Forţele armate ucrainene la standardele NATO, potrivit Euronews.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.