misterul-lacului-roz-cercetatorii-nu-au-o-explicatie-logica-pentru-culoarea-apei_size1

Insula Middle din Australia de Vest ascunde printre pădurile dense un lac cu o culoare rară și care a lăsat fără cuvinte oamenii de știință. Acest lac de poveste dă o notă de mister întregii insule.

Lacul Hillier este considerat una dintre minunile Australiei, alături de Uluru, „piatra sacră” , Marea Barieră de Corali sau Pădurea de Eucalipt.

Lacul Hillier se găsește pe una dintre insulele care alcătuiesc arhipelagul Recherche din sud-vestul Australiei. Deși îl despart doar câțiva metri de apele oceanului, acesta prezintă unele caracteristici care îl diferențiază complet.

Are o lungime de aproximativ 600 de metri, și este înconjurat de o plajă de nisip și mărginit de păduri de niaouli și eucalipt.

Primul care a descoperit lacul Hillier și a făcut consemnări despre el este Matthew Flinders. El a observat lacul în ianuarie 1802 când făcea o ascensiune pe vârful insulei, vârf care îi poartă și numele, Vârful Flinders.

Culoarea roz a acestui lac este un mister, specialiștii neajungând încă la un consens, bănuindu-se că rozul apei este dat de o vopsea produsă de Dunaliella salina și Halobacteria.

O altă ipoteză este că bacteriile halofilice de culoare roșie s-au fixat în crustele de sare, iar numărul lor foarte mare a făcut ca apa să pară de culoare roz. De altfel aceste specii de bacterii sunt singurele care trăiesc în apele lacului.

O nouă teorie care este în curs de cercetare și care ar putea explica „rozul”  este aceea că apa nu are o cantitate mare de nitrați sau că sarea din jurul lacului, reflectă lumina dând naștere unei iluzii optice.

Ceea ce e realmente interesant este că apa își păstrează culoarea chiar și atunci când este îmbuteliată sau mutată în diferite recipiente.

Apa din lacul Hillier nu conține toxine sau substanțe acide, deci nu afectează pielea corpului uman.

Apa din lac este chiar îmbuteliată și folosită ca medicament pentru dureri de stomac și indigestii.

În total, în lume există opt lacuri roz demne de notat, jumătate dintre acestea fiind în Australia: Lacul Retba (Senegal), Laguna Hutt (Australia), Lacul Roz (Australia), Lacul Hillier (Australia), Salina de Torrevieja (Spania), Dusty Lake Rose (Canada), Masazirgol (Azerbaidjan) si Quairading Pink Lake (Australia).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.