david cameron

Unul din cinci deputați ai Partidului Conservator este probabil să voteze pentru ieșirea Marii Britanii din UE în cazul referendumului anunțat de premierul David Cameron cel târziu pentru sfârșitul anului 2017, relevă o cercetare realizată de think-tank-ul Open Europe, conform Reuters.

Rezultatele cercetării dezvăluie dimensiunea divizărilor din interiorul Partidului Conservator cu privire la relația cu UE. Aceste divizări au contribuit, în deceniile trecute, la prăbușirea atât a lui Margaret Thatcher, cât și a lui John Major, ultimii premieri conservatori înaintea lui Cameron, care a început un proces de renegociere a relațiilor Londrei cu Uniunea Europeană.

Din cei 330 de deputați conservatori, 67 se declară „în mod ferm pentru ieșirea” din Uniunea Europeană sau „înclină” în această direcție, în timp ce 203 sunt indeciși, reiese din cercetarea realizată pe baza declarațiilor publice și a voturilor exprimate până acum de parlamentari pe teme europene.

Doar 14 deputați conservatori se pronunță ferm pentru menținerea în blocul comunitar și 44 înclină în această direcție.

De asemenea, din cei 21 de membri ai cabinetului condus de David Cameron, 12 par indeciși, cinci înclină spre un ‘Brexit’, iar patru spre menținerea în Uniune, indică aceeași analiză.

Numărul parlamentarilor conservatori indeciși arată „cât de important va fi pentru Cameron să asigure un pachet de reforme cuprinzător și ambițios, pentru ca grosul partidului său, ca și opinia publică, să considere credibilă o recomandare de rămânere în cadrul UE”, a comentat Pawel Swidlicki, analist la Open Europe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.