185367_articol

Autoritățile au anunțat că se înființează Unitatea Națională de Informații privind Pasagerii, un departament  care va prelua datele transmise de către transportatorii aerieni privind pasagerii zborurilor având puncte de plecare, escală sau destinație finală pe teritoriul României. Sistemul de informare înaintea sosirii pasagerilor va permite autorităților naționale competente să efectueze evaluări relevante din perspectiva potențialelor amenințări la adresa securității naționale în scopul contracarării acestora.

Departamentul va face parte din  Ministerul Afacerilor Interne – Inspectoratul General al Poliției de Frontieră.

„Pentru România, care are perspectiva intrării în Spațiul Schengen cu frontierele aeriene în primă etapă, este foarte important să implementeze măsuri și mecanisme necesare pe linia prevenirii și combaterii terorismului, raportat la actualul context de securitate europeană și internațională”, a subliniat ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea.

În anul 2012 Comisia Europeană a lansat un apel de proiecte finanțabile pentru înființarea unor astfel de unități naționale, care, ulterior, vor permite crearea la nivelul UE a unei rețele, care prin interconectare, va putea permite statelor membre o valorificare eficientă a informațiilor astfel obținute, în scopul asigurării securității interne a Uniunii.

În aceste condiții, la nivel european există state care au adoptat deja legislația privind colectarea și utilizarea acestor date, precum Franța, Danemarca și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, precum și ţări care sunt în curs de adoptare a unei astfel de legislații.

Costul total al înfiinţării UNIP este de 151.506,99 euro, co-finanțarea din partea Comisiei Europene fiind în valoare de 88,49%.

Decizia înființării acestei unități a fost luată prin ordonanţă de guvern și are la bază principiile stabilite prin Legea 677/2001 pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal și libera circulație a acestor date, stabilind măsurile de protecție necesare, cum sunt perioada de păstrare a datelor, exercitarea drepturilor de către persoanele vizate și răspunderea pentru prejudicii, anunță MAI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.