iohannis

Președintele Klaus Iohannis a participat marți, la Suceava, la evenimentul de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa preşedintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti. După manifestare, cei doi lideri au susținut o declarație de presă comună.

DECLARAȚIE KLAUS IOHANNIS

„Domnule Președinte Timofti, onorată asistență, mi-a făcut o deosebită plăcere să vă reîntâlnesc în România, la 4 luni de la vizita pe care am efectuat-o în Republica Moldova. Mă bucură foarte mult faptul că vă aflați astăzi aici, la Suceava, unul dintre reperele istoriei noastre comune, pentru a primi Titlul de Doctor Honoris Causa al Universității „Ștefan cel Mare”.

Am satisfacția că am putut discuta împreună cu Preşedintele Nicolae Timofti câteva teme prioritare pentru relația noastră bilaterală și pentru Republica Moldova. Așa cum v-am menționat, domnule Președinte, salutăm modul democratic în care s-au desfășurat alegerile locale din țara dumneavoastră, votul cetățenilor Republicii Moldova reconfirmând clar sprijinul pentru forțele pro-europene. Este un mandat reînnoit acordat de cetățeni pentru transformarea în spirit european a Republicii Moldova. Sperăm că la Chişinău se va forma cât mai curând o nouă coaliție solidă, stabilă, capabilă să consolideze parcursul european al Republicii Moldova și să continue în ritm accelerat procesele de reformă. În actualul context intern și regional, întârzierile sau ezitările nu sunt benefice. În opinia noastră, acestea nu sunt doar așteptări ale României sau ale celorlalți parteneri europeni, ci, în primul rând sunt așteptări ale cetățenilor Republicii Moldova.

Totodată, am discutat cu Președintele Timofti despre modul în care decurge relația bilaterală. România susţine în continuare ferm parcursul european al Republicii Moldova și acordă un sprijin continuu în acest complex proces de integrare. În cadrul întrevederii, am evidențiat, de altfel, şi raportarea unitară, pe deplin receptivă şi deschisă pe care România a avut-o întotdeauna faţă de Chişinău. În centrul abordării noastre s-au aflat și se află permanent cetățenii Republicii Moldova, nu persoane sau forțe politice. Este rezultatul unei politici care are la bază un consens durabil, rămas neschimbat de-a lungul tuturor ciclurilor electorale din România.

Rămânem cel mai sincer şi mai apropiat partener al Republicii Moldova. Împreună cu Președintele Timofti, am împărtășit îngrijorarea pe care o resimțim în ceea ce privește evoluțiile de securitate din zonă și mai ales impactul acestora asupra stabilității și parcursului Republicii Moldova către Uniunea Europeană. Contextul regional actual, cu precădere situaţia din Ucraina, reclamă cu şi mai multă necesitate întărirea instituţiilor statului, urmarea consecventă a agendei politice proeuropene, promovarea reformelor aşteptate de cetăţeni. În tot acest efort, Republica Moldova poate conta, ca şi până acum, pe sprijinul României.

Discuțiile au vizat și importanța implementării angajamentelor asumate prin Acordurile de Asociere și liber schimb cu Uniunea Europeană. După reuşitele din ultimii ani, perioada actuală este pentru Republica Moldova una de consolidare a poziţiilor astfel câştigate. Chișinăul are șansa de a fructifica avantajele comerciale, instituţionale și de mobilitate, rezultate din implementarea standardelor şi reglementărilor europene. Efortul trebuie să meargă acum spre profunzime, spre punerea în aplicare a angajamentelor de reformă de care depinde modernizarea în spirit european. De succesul acestui demers se leagă pregătirea etapei următoare – aceea în care vom putea vorbi despre acordarea perspectivei europene. Reuşita procesului de integrare europeană a Republicii Moldova ţine în primul rând de Republica Moldova însăşi. Vă asigur că veți găsi mereu în România un susținător ferm, activ și de încredere. Vă mulțumesc!”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.