646x404

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, pe Aeroportul Henri Coandă, înainte de participarea la summitul UE-CELAC că România este concentrată pe dezvoltarea unui parteneriat biregional UE-America Latină şi Caraibi.

„Voi participa astăzi şi mâine la summitul Uniunea Europeană – Comunitatea Statelor Latino-Americane. Este al şaptelea summit al Uniunii Europene cu ţările Americii Latine şi al doilea în format care include şi zona Caraibilor. Mizele acestui summit sunt o relaţie interregională revigorată, o agendă comună actualizată şi stabilirea unor poziţii convergente în problemele globale. Summitul de la Bruxelles este important din mai multe puncte de vedere. Pe de-o parte America Latină şi Caraibi reprezintă o regiune stabilă din punct de vedere politic, iar pe de altă parte este un contributor net la creşterea economică globală. Summitul va face o evaluare a stadiului actual al parteneriatului UE-America Latină şi Caraibi. Avem în vedere adoptarea unui plan de acţiune pentru perioadă următoare, care să concretizeze acest parteneriat şi să-l facă funcţional şi eficient”, a precizat Klaus Iohannis.

Iohannis a mai subliniat că „pentru România, ca ţară de origine latină, dezvoltarea unui parteneriat biregional UE-America Latină şi Caraibi prezintă un interes deosebit. Participarea la programele de cooperare dintre aceste regiuni deschide noi oportunităţi pentru o colaborare mai strânsă cu statele latino-americane, inclusiv, sigur, în domeniul economic”.

Summitul UE-CELAC se desfăşoară miercuri şi joi la Bruxelles, iar la eveniment sunt așteptați lideri din peste 60 de state din UE şi America Latină şi Caraibi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.