guvern-ponta

Guvernul a aprobat, miercuri, Strategia națională privind imigrația pentru perioada 2015-2018 și Planul de acțiune pe anul în curs. Documentele sunt considerate a fi „încă o etapă pe care România o parcurge în cadrul eforturilor de modernizare a procesului de gestionare a imigrației pe teritoriul național”, conform unui comunicat de presă remis AGERPRES.

Comunicatul arată că strategia are ca scop gestionarea eficientă a fenomenului imigrației, incluzând obiective strategice generale, obiective specifice și direcții de acțiune care reflectă politicile stabilite la nivel european, adaptate la realitățile naționale.

În ceea ce privește azilul, autoritățile urmăresc asigurarea unui acces mai bun la azil a persoanelor care au nevoie de protecție, o mai bună calitate a condițiilor de primire și decizii mai rapide și mai fiabile în acest domeniu.

„Se iau în vedere măsuri pentru gestionarea unitară și coerentă a situațiilor determinate de posibila apariție a unui aflux de imigranți ilegali pe teritoriul României, generat de situații de criză de natură politică, socială, economică sau militară.”, se anunță în comunicat.

De asemenea, „autoritățile române vor contribui la crearea unui sistem de admitere flexibil, dar, în același timp, vor acorda o atenție deosebită cetățenilor proveniți din statele cu potențial migraționist sau care pot aduce atingere siguranței naționale.”

Documentul fixează și câteva obiective strategice generale legate de imigrație, cum ar fi: promovarea migrației legale, controale mai riguroase a legalității șederii cetățenilor statelor terțe pe teritoriul României și aplicarea corespunzătoare a măsurilor de îndepărtare și a măsurilor restrictive, îmbunătățirea sistemului național de azil.

Strategia națională cuprinde și obiective specifice relevante pentru transpunerea și implementarea obiectivelor strategice generale: facilitatea accesului pe teritoriul României a cetățenilor terți care răspund nevoilor de ocupare a forței de muncă, favorizarea accesului cetățenilor statelor terțe către instituțiile de învățământ superior din România pentru domeniile și profesiile identificate ca deficitare.

Referitor la Planul de acțiune pe anul 2015, Guvernul precizează că acesta reprezintă „un mijloc prin care se stabilesc activități concrete care să conducă la crearea unui sistem flexibil pentru stoparea fenomenului migraționist aflat în creștere”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.