greii scosi din duba (2)

Dorin Cocoş a recunoscut marţi, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, faptele de care este acuzat în dosarul „Bica 1”. Acesta a povestit cum a oferit foştilor membri din Comisia ANRP sume de ordinul milioanelor de euro, pentru a-l ajuta pe omul de afaceri Gheorghe Stelian în dosarele de despăgubire.

Omul de afaceri Dorin Cocoş a fost audiat marţi, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în dosarul în care este judecat alături de fiul său Alin Cocoş, de fosta şefă a DIICOT Alina Bica şi de foşti membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP, pentru fapte de corupţie în legătură cu soluţionarea unor cereri de desăgubire ale omului de afaceri Gheorghe Stelian.

Dorin Cocoş le-a spus judecătorilor că doreşte să fie judecat prin procedura simplificată. Acesta a recunoscut toate acuzaţiile care i se aduc de către anchetatori şi a specificat faptul că doreşte să se ţină cont de colaborarea sa cu anchetatorii.

În acest context, judecătorii i-au cerut lui Dorin Cocoş să dea şi o declaraţie, în care să prezinte în detaliu cum a comis faptele.

Dorin Cocoş a povestit că „îl cunoştea pe Gheorghe Stelian încă din anul 2006 şi că s-a împrietenit cu acesta după mai multe afaceri imobiliare. El a precizat că pe Sergiu Diacomatu l-a întâlnit în anul 2010, iar acesta i-a spus că lucrează la ANRP”.

„Ulterior am aflat că este vicepreşedinte, iar pentru că Gheorghe Stelian avea un dosar la ANRP, l-am rugat să ne ajute. I-am promis bani, 2,5 milioane de euro, bani pe care i-am spus că îi voi da în mai multe tranşe. I-am promis şi sprijin politic, ca să rămână în funcţie. Diacomatu mi-a spus atunci că mă ajută, dar că are nevoie de susţinere”, a precizat Dorin Cocoş în sala de judecată.

Acesta a mai menționat că, ulterior, printr-o cunoştinţă, a intrat în legătură cu Crinuţa Dumitrean, care atunci era şefa Comisiei Centrale de Despăgubiri, căreia i-a promis 800.000 de euro.

„Pentru al doilea dosar al lui Gheorghe Stelian, ştiam că acesta vrea să obţină peste 300.000 de euro. Diacomatu avea deja sprijin politic, i-am dat şi cinci milioane de euro. Crinuţei Dumitrean un milion de euro, lui Dragoş Bogdan i-am dat 800.000 de euro. Precizez că toţi aceşti bani îi dădeam în tranşe, ca să mă asigur că dosarul va fi rezolvat. Atât le-am zis: să rezolve dosarul, să bage despăgubiri.”, a adăugat Dorin Cocoş.

Întrebat de ce a ajuns să facă aceste lucruri, Dorin Cocoş a afirmat că a primit opt milioane de euro pentru rezolvarea pozitivă a celui de-al doilea dosar al lui Gheorghe Stelian.

„Eu am primit, pentru al doilea dosar, opt milioane de euro ca să rezolv problema, dar am rămas doar cu 1,2 milioane de euro. În 2013 am cunoscut-o şi pe Alina Bica. Niciodată nu am vorbit cu aceasta de bani sau terenuri.”, a precizat acesta.

Judecătorii i-au cerut lui Dorin Cocoş să explice şi contextul în care Alina Bica a primit un teren, el spunând că terenul era al fostei sale soţii Olguţa Chiriac.

„Fosta mea soţie Olguţa Chiriac avea un teren în Snagov (…) fosta soţie şi fiul au vândut terenul către Mihăilescu (…) ştiam de la Mihăilescu faptul că terenul va fi împărţit cu Alina Bica. Ştiam că ea este şefa DIICOT şi că a făcut parte din ANRP. I-am spus lui Alin să vândă terenul ieftin, în rate, fără avans, practic în orice variantă doreşte Alina Bica, pentru că nu se ştie niciodată … Ea era şefa DIICOT şi a fost în comisia ANRP.”, a povestit Cocoş.

Omul de afaceri a precizat că „era de notorietate că la ANRP toţi membrii se înţelegeau înainte de şedinţă”.

„Nu am avut emoţii că vor da vot pozitiv. Toate funcţiile se dădeau politic în ANRP, dar eu personal nu l-am ajutat politic pe Diacomatu. I-am spus că îl ajut politic doar ca să îl liniştesc.”, a concluzionat Dorin Cocoş.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.