Voiculescu-Ponta

Omul de afaceri, Dan Voiculescu, aflat în arest pentru executarea unei pedepse de 10 ani de închisoare, îi adresează o scrisoare deschisă premierului Victor Ponta în care expune situația dramatică a economiei din România.

„Stimate Domnule Prim Ministru,

Doresc să vă semnalez o situație gravă care trebuie urgent rezolvată:

Starea de fapt:

1. În România salariul mediu pe economie este de aproximativ 400 de euro, în timp ce în Grecia acesta este de 2.000 de euro (iar prețurile alimentelor în România și Grecia nu sunt foarte diferite).

2. Statul român a lichidat, în ultimii 25 de ani, Fabrica Tractorul, Fabrica de camioane, Combinatul Oltchim, Uzina Republica și câte altele, multe vândute pe 1 euro la fier vechi.

3. Statul american a salvat în ultimii ani General Motors, francezii Peugeot, olandezii banca ABN AMRO etc.

4. România avea în 1990 un produs intern brut aproximativ egal cu cel al Poloniei. Astăzi, România are un PIB de 8.500 euro/cap de locuitor, iar Polonia de aproximativ 12.500. Mai mult, în 1990, România avea datorie zero, iar Polonia avea o datorie de 40 mld euro.

Domnule Prim Ministru,

Diferența majoră dintre România și celelalte țări o reprezintă lipsa politicii macro-economice care să asigure un climat favorabil antreprenorilor. Avem 5 milioane de oameni forța activă din cei 20 de milioane de locuitori, în timp ce Ungaria sau Cehia au cu aproximație aceeași forță activă, dar din 10 milioane de locuitori. Trebuie depăşit cadrul bunelor intenţii, trebuie acţionat legal transparent, obiectiv şi rapid. Tabloul macroeconomic al României trebuie să beneficieze de un mix inteligent de politici fiscale, bugetare și monetare.

PS: Mi-a plăcut afirmația lui Balcerowicz, omul care a asigurat tranziția în Polonia: „Nu fiți populiști pretinzând ca vă pasă de oameni'”, notează Dan Voiculescu în scrisoarea adresată premierului Ponta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.