sofran

Șofranul este cel mai scump și căutat condiment la nivel mondial, cunoscut și sub denumirea ”aurul roșu”. Este folosit în cele mai exclusiviste restaurante ale planetei și în cele mai gustoase preparate din bucătăriile tradiționale din diferite zone de pe glob, dar și ca medicament.

Cu un preț de 65 de dolari pentru un gram, pentru calitatea cea mai bună, șofranul este mai scump decât aurul. Valoarea sa s-a menținut constant ridicată din cauza metodelor intensive de recoltare, fiind necesară strângerea a peste 200.000 de fire delicate de șofran de la aproximativ 70.000 de flori șofran.

Țara cea mai cunoscută pentru cultivarea șofranului este Iranul, unde tradiția datează de aproximativ 3.000 de ani. Iranul produce aproximativ 90% din cele 250 de tone de șofran realizate anual la nivel mondial, datorită condițiilor meteo unice care asigură o aromă puternică florii de șofran, calitatea puternic aromată fiind de altfel o caracteristică pentru preparatele culinare locale.

Șofranul este și un medicament, ale cărui proprietăți terapeutice au fost cunoscute încă din antichitate.

Mirodenia de lux conţine fier, uleiuri volatile, protein, sodium, potasiu, vitaminele B1 şi B2, fitohormoni.

Efectele sale sunt apreciate și astăzi în medicina modernă: consumul alimentar cu șofran acționează benefic asupra inimii, a aparatului respirator, este un antioxidant natural, contracarând formarea tumorilor.  Este și un bun digestiv.

Mai este utilizat și împotriva impotenței și sterilității. Principala acţiune a şofranului este aceea de reglator hormonal, această minunată plantă medicinală fiind extrem de utilă în tratamentul impotenţei, sterilităţii, acneei, slăbiciunii fizice şi în unele afecţiuni psihice.

Este utilizat împotriva astmului, a tusei convulsive, împotriva insomniei, aterosclerozei, depresiei, bolii Alzheimer și arsurilor la stomac.

Șofranul este, de asemenea, utilizat pentru efectul său afrodisiac.

Important este să fie utilizat cu mare atenție, în cantități minimale!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.