UPDATE 12.08.2016

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis arestarea preventivă a lui Bogdan Olteanu, fost viceguvernator BNR, pentru o perioadă de 16 zile. Decizia judecătorilor este definitivă.

Până acum, Bogdan Olteanu a fost plasat în arest la domiciliu,  însă măsura a fost contestată de procurorii DNA.

„Toate zilele până la finalizarea acestui dosar vor fi apăsătoare şi grele şi aştept ca acest dosar să se finalizeze. Eu îmi pledez nevinovăţia şi voi aduce argumente în favoarea nevinovăţiei pentru toate întrebările care îmi vor fi puse”, a declarat Bogdan Olteanu.

Vă reamintim că fostul viceguvernator al BNR a fost arestat pentru trafic de influență petrecut în anul 2008, pe vremea când era președinte al Camerei Deputaților. Procurorii spun că Oltean  a solicitat și primit de la un om de afaceri suma de 1.000.000 de euro și sprijin electoral, constând în servicii de marketing și consultanță, în schimbul efectuării de demersuri pe lângă membrii Guvernului României pentru determinarea numirii unei persoane pe postul de guvernator al Deltei Dunării.

UPDATE

Avocatul lui Bogdan Olteanu a transmis că acesta a decis să renunțe la funcția pe care o deține în cadrul BNR.

„Luni, domnul Bogdan Olteanu işi va da demisia din postul de viceguvernator al BNR deoarece nu doreşte ca această instituţie mai mult decât respectabilă, condusă de persoane respectabile, să fie târătă într-un mod nejustificat într-un scandal mediatic pe care nu numai ca nu şi l-a dorit, dar nici nu îl merită. (…) domnul Bogdan Olteanu nici măcar în momentul de faţă nu regretă numirea lui ( nr. -Liviu Mihaiu) şi chiar şi în momentul acesta susţine că acea numire a fost benefică şi că acest domn nu numai că era susţinut de catre PNL, dar era susţinut de toate forţele politice datorita activităţii lui”, a spus avocatul.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 29 iulie 2016, a inculpatului OLTEANU BOGDAN, la data faptei preşedinte al Camerei Deputaţilor, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de influență.

Din ordonanța întocmită de procurori a rezultat că există date și probe potrivit cărora:

În perioada iulie – noiembrie 2008, inculpatul Olteanu Bogdan, în calitate de preşedinte al Camerei Deputaţilor, a solicitat și primit de la un om de afaceri suma de 1.000.000 de euro și sprijin electoral, constând în servicii de marketing și consultanță, în schimbul efectuării de demersuri pe lângă membrii Guvernului României pentru determinarea numirii unei persoane pe postul de guvernator al Deltei Dunării.
Banii au fost remiși de către omul de afaceri, printr-un intermediar, la sediul unui partid politic.
Ulterior, ca urmare a diligențelor depuse de inculpatul Olteanu Bogdan, persoana respectivă a fost numită la data de 18 septembrie 2008 în funcția de guvernator al Deltei Dunării.

În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.
Inculpatului i s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 29 iulie 2016, inculpatul Olteanu Bogdan urmează să fie prezentat Înaltei Curți de Casație și Justiție cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție, transmit procurorii într-un comunicat de presă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.