Matcha-Green-Tea

Matcha, ceaiul pudră al ceremoniilor japoneze este cea mai preţioasă redescoperire a secolului XXI în domeniul ceaiului. Descoperit acum 2000 de ani, de către călugării budhişti, astăzi este văzut, ca unul dintre ceaiurile cele mai exclusiviste.

Matcha, este produsul material primă ideală şi pentru producerea delicateselor pe bază de ceai verde.

Denumit aurul verde, matcha este o pudră delicată obținută prin măcinarea frunzelor de ceai verde, care se amestecă cu apă fierbinte dând naștere unui ceai cu o aromă deosebită. Din cauza procedeului laborios de producere, acest ceai este mai scump decât alte ceaiuri verzi.

Matcha este preparat manual. Cultivatorii japonezi usucă mai întâi plantele, apoi le transformă într-un praf de un verde vibrant, prin frecarea acestora între două pietre. Mai departe, ca să obții ceaiul, pudra trebuie amestecată cu atenție cu apă fierbinte, cu o perie din bambus, până se omogenizează foarte bine. Apoi, ceaiul se savurează într-un „chawan”, un vas special pentru matcha.

Istoria și procesul de cultivare sunt interesante, dar ce îi interesează pe majoritatea celor preocupați de sport și o viață mai sănătoasă, sunt proprietățile sale antioxidante.

O ceașcă de ceai verde matcha  are de 10 ori mai mulți antioxidanți decât o ceașcă de ceai verde obișnuit. Are un nivel al antioxidanților de 6.2 ori mai mare decât fructele goji, de 7 ori mai mare decât al ciocolatei negre, de 17 ori mai mare decât al afinelor și de 60.5 ori mai mare decât spanacul.

matcha2

Uite mai jos o listă cu beneficiile ceaiului verde matcha:

1. Previne cancerul

Ceaiul verde conține antioxidanți puternici, numiți catehine, care vânează radicalii liberi din organism. Cea mai puternică catehină din ceaiul verde este numită ECGC (epigalocatehingalat), despre care se crede că este un anticancerigen extrem de puternic. O ceașcă de ceai verde matcha are de 137 de ori mai mult ECGC.

2. Ajută la slăbire

Extractul de ceai verde promovează oxidarea grăsimilor. Consumul de ceai verde crește termogeneza (rata la care corpul arde caloriile) de la 8-10% până la 35-43%, zilnic.
Un studiu a arătat că exercițiile fizice făcute imediat după consumul de ceai verde matcha au ars cu 25% mai multe calorii decât în mod normal.

3. Previne bolile de inimă: scade colesterolul „rău” LDL

Un studiu a demonstrat în mod clar că administrarea de ceai verde matcha sau de suplimente cu extract de ceai verde reduce considerabil colesterolul nociv LDL.

4. Anti-îmbătrânire

Unul din locurile cu cei mai vârstnici oameni de pe planetă este Okinawan, Japonia. Longevitatea acestor oameni a fost atribuită în special consumului regulat de ceai verde matcha. Este cel mai popular ceai din Japonia, dar popularitatea sa se răspândește rapid și în restul lumii.

5. Îmbunătățește starea mentală

Ceaiul verde matcha conține de 5 ori mai multă L-teanină decât ceaiul verde clasic. L-teanina este un aminoacid cu proprietăți psihoactive, capabil să inducă în creier activități specifice undelor alfa. Se știe că stresul induce creierului unde beta. Undele alfa pot reduce stresul, promova relaxarea și chiar pot reduce tensiunea arterială.

Chiar dacă ceaiul verde matcha conține și cafeină, aminoacidul L-teanina combate posibilele efecte neplăcute date de aceasta. Astfel, o ceașcă de ceai verde matcha crește concentrarea și claritatea minții fără a avea și efectele asociate cu consumul de cafea.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.