casa

Din soldul total de 48 miliarde de lei credite acordate de bănci pentru locuinţe, jumătate sunt prin programul Prima casă, astfel încât garanţia de 50% asigură băncilor o plată certă pentru credite de 12 miliarde de lei.

Băncile participante la programul Prima casă au acordat din 2009 până acum peste 150.000 de credite pentru achiziţia de locuinţe garantate de stat, în valoare de 25 miliarde de lei. Anul 2015 se anunță a fi cel mai bun an de la lansarea programului, potrivit datelor transmise de Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri la solicitarea ZF.

Numărul creditelor imobiliare depăşeşte 300.000, cu o valoare cumulată de 48 miliarde lei. Aceasta înseamnă că programul Prima casă ajunge să reprezinte jumătate din tot ce înseamnă credite de locuinţe în România.

Cum în programul Prima casă statul îşi asumă riscul pentru jumătate din suma împrumutată, urmează că un sfert din soldul de 48 miliarde lei credite acordate are garanţia statului, deci 12 miliarde lei.

În primele şapte luni din acest an, băncile au acordat credite Prima casă de 735 milioane euro, adică o medie lunară de 105 milioane euro, cererea fiind încă destul de ridicată.

Prin­cipalul avantaj al programului Prima casă este avansul, de numai 5%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.