Tradiții și obiceiuri de Bobotează: Ce trebuie să facă astăzi toți credincioșii

0

Boboteaza, cunoscută și sub numele de Arătarea Domnului, este sărbătorită pe 6 ianuarie și este considerată una dintre cele mai importante sărbători din calendarul creștin ortodox. 

Boboteaza este momentul în care Iisus ajunge la Ioan Botezătorul și îi cere să fie botezat. Potrivit cărților sfinte, Boboteaza este o manifestare a celor trei Persoane ale Treimii: Fiul se botează în Iordan de către Ioan Botezătorul, Spiritul Sfânt se coboară asupra lui Iisus în chip de porumbel, iar Tatăl din cer Îl declară ca fiind Fiul său.

De Bobotează preoții fac slujbe pentru Sfințirea Apelor, iar pădurarii satului împușcă peste ape pentru a alunga duhurile rele.

De asemenea, la sfârșitul slujbelor preoții aruncă câte o cruce într-un râu sau lac, iar barbații satului se aruncă după ea chiar dacă este ger. Tradiția spune că cel care o recupereză va avea noroc tot anul.

Potrivit tradiţiei, în ajunul Bobotezei, în casele românilor se pregăteşte o masă asemănătoare cu cea din Ajunul Crăciunului

Femeile trebuie să știe că nu au voie să spele rufe în această zi deoarece apa este considerată sfântă și cu efecte miraculoase. În această zi sunt interzise certurile în casă şi nu se dă nimic cu împrumut.

Preoții îi îndeamnă pe români să meargă de Bobotează la Biserică să se roage și să ia Apă Sfințită.

loading...
loading...
loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here