Societatea Română de Pneumologie: „România nu este pregătită pentru un transplant pulmonar în siguranță”

0

În urma mediatizării problematicii transplantului pulmonar din România și analizării părerilor experților, Grupul de lucru pentru Transplant Pulmonar al Societatății Române de Pneumologie a remis un comunicat de presă în care precizează că România nu este pregătită pentru un transplant pulmonar în siguranță.

Redăm mai jos întreg comunicatul:

În acest moment sistemul sanitar din România NU este pregătit să susțină în deplină siguranță pentru pacient transplantul pulmonar.

Susținem aceast punct de vedere prin următoarele argumente:

– Deși actul operator (operația în sine) poate fi sustenabil la noi în țară, monitorizarea post-transplant şi managmentul al complicațiilor postransplant, NU  SUNT FIABILE ÎN ACEST MOMENT ÎN ROMÂNIA.

– Procedurile complexe care trebuie executate postransplant pentru a diagnostica și trata aceste complicații postransplant pulmonar, extrem de frecvente și complexe NU POT FI EFECTUATE CORECT SI COMPLET în acest moment în România pentru că necesită următoarele coordinate:

1. O echipă medicală  extinsă, multidisciplinară cu o vastă experiență în domeniu: ATI, pneumologie, reabilitare, radiologie, bronhologie intervențională, cardiologie inclusiv  intervențională, anatomie patologica – ACEASTA NU ESTE DISPONIBILĂ ÎN ACEST MOMENT ÎN ROMÂNIA.

2. Medicii specialiști din România (ATI, pneumologie, reabilitare, radiologie, bronhologie interventională, cardiologie, anatomie patologică) cu pregătire standard NU POT ASIGURA ACESTE ÎNGRIJIRI POSTRANSPLANT FĂRĂ O PREGĂTIRE AMPLĂ DE DE DURATĂ ÎN CENTRE SPECIALIZATE.

3. Dotările corespunzătoare pentru aceasta echipă multidisciplinară, laboratoarele și dotările aferente – NU EXISTĂ ÎN ACEST MOMENT ÎN ROMÂNIA.

4. Medicația posttransplant imunosupresoare (pentru scăderea imunității și diminuarea riscului de rejet, de respingere a organului transplantat) antimicotică (împotriva fungilor, ciupercilor), antivirală, antibiotică de ultimă generație etc presupune costuri imense și necesită obligatoriu absența oricărei discontinuități în furnizarea acestor medicamente –ÎN ACEST MOMENT ÎN ROMÂNIA ACEST LUCRU NU ESTE POSIBIL.

„Experimente de transplant” au avut loc și în Turcia (1999) cu o rată de supraviețuire de 0%.

Colegii noștri din Ungaria au realizat începând cu sfârșitul anului 2015 și începutul anului 2016 transplantul de plamâni la Budapesta după o perioadă de  ani, în care au lucrat și au dobândit experiență profesională sub îndrumarea colegilor de la Viena. Inclusiv în acest moment cazurile complicate din țara lor se operează la Viena.

Menționăm ca Viena este singurul centru care ne-a oferit suportul logistic și medical pentru acești pacienți. Centrul universitar AKH Viena este centrul de referință pentru majoritatea țărilor din Europa de Est și Centrală.

Până în acest moment au fost transplantați 38 de pacienți români de către spitalul universitar AKH Viena, care sunt monitorizați în centrele de referință din țară (București, Timișoara, Iași, Cluj) în strânsă colaborare cu echipa de post-transplant a centrului AKH Viena.

Acești pacienți sunt regulat examinați de centrul din Viena deoarece rata de mortalitate ridicată postransplant se datorează în special complicațiilor apărute post-interventie chirurgicala. (fenomenul de rejet, DE RESPINGERE, de organ).

În aceste centre din Romania există specialiști doar cu o experiență MINIMĂ în acest domeniu (de monitorizare și evaluare post-transplat). Complicațiile severe  ce pot  apare  atât imediat postoperator cât și la distanță pot periclita grav viața pacientului. De aceea este esențială susținerea colegilor de la Viena.

De asemenea, foarte mult timp centrul universitar din Viena a fost singurul centru care a răspuns pozitiv cererilor noastre disperate pentru interveție la acești pacienți critici. Nu a existat și nici nu există suspiciunea asupra colegilor noștrii de “trafic de organe”, acest termen fiind vehiculat mult prea ușor și fără nici o bază fundamentată. De mulți ani singura clinică care răspunde pozitiv la cererile de ofertă pentru transplantul pulmonar este AKH Viena. Între țara noastră (reprezentată de Agenția Națională de Transplant) și Eurotransplant există un acord reînnoit de ministrul Sănătății, toate procedurile respectand legislația în vigoare.

În cadrul Societății Române de Pneumologie s-a constituit  din  6 octombrie 2016 Grupul  de lucru pentru Transplant Pulmonar, sub coordonarea d-lui Prof. Univ. Dr. Ioan Cordoș, grup care nu a fost consultat până în acest moment în această problematică. Ne-am bucura ca în urma acestor dezbateri publice să se găsească o soluție rapidă în favoarea pacienților care necesită transplant. Ne manifestăm încă o dată îngrijorarea în privința forțării acestui act medical.

Societatea Română de Pneumologie își manifestă sprjinul necondiționat în soluționarea pozitivă a acestei situații”, se arată în comunicatul de presă.

loading...
loading...
loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here