Schimbări majore în calcularea pensiei! Cum verifici câți bani trebuie să primești

5

Punctul de pensie a crescut anul acesta de la 871,7 lei la 917,5 lei. Majorarea se aplică şi pensiilor militare de stat.

Le recomandăm pensionarilor să învețe să își calculeze pensia ca să fie siguri că primesc suma corectă de la poștaș.

Pensia se determină prin înmulţirea punctajului mediu anual realizat de asigurat în perioada de cotizare cu valoarea unui punct de pensie. Pentru a calcula punctajul lunar, se împarte venitul din fiecare lună, din prima zi de activitate până în ultima, la venitul mediu brut din anul respectiv.

Urmează calculul punctajului anual, prin adunarea sumelor din fiecare lună şi împărţirea lor la 12, formulă care se repetă pentru fiecare an de muncă. Le aduni şi le împarţi la vechimea totală.

Toate punctajele anuale se adună şi se împart la vechimea contribuabilului. Astfel, rezultă punctajul mediu anual al pensionarului, adică numărul de puncte pe care acesta a reuşit să îl acumuleze de-a lungul perioadei în care a muncit. Cel mai probabil, rezultă o cifră cu zecimale. Pentru calculul punctajului mediu anual se iau în considerare salariul câştigat şi sporurile permanente pentru care s-au plătit contribuţii de asigurări sociale.

Valoarea pensiei rezultă din înmulţirea punctajului mediu anual cu punctul de pensie, care variază în funcţie de salariul mediu brut pe economie. Cu cât acesta e mai mare, punctul de pensie creşte.

loading...
loading...
loading...
loading...
DISTRIBUIȚI

5 COMENTARII

  1. Asta se cheama explicatie pentru un pensionar. Ne-ati bagat si mai rau in ceata. Halal explicatir, mai bine taceati.

  2. Este rezonabilă explicația dar oamenii nu au cunoștințe cum să selecteze valorile din carnetul de muncă sau adeverințe,plus că trebuie calculat și funcție de inflație pe fiecare an.Un salariu din anii 90 trebuie transformat în forma actuală.Așa că este greu de realizat de persoane de alte specialități. Depinde de cheful fiecăruia. Persoană care a avut mereu salariu mai mare,cu aceleași condiții de muncă(gr.2) are pensia mai mică cu 100 de lei decât soția.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here