Schimbări în modalitatea de calcul a pensiei. Verifică și tu câți bani trebuie să primești

31

Punctul de pensie a ajuns la 1.000 de lei de la 1 Iulie, iar românii au început să primească banii în plus de la 1 August.

După astfel de modificări, se produc foarte multe erori de calcul și pensionarii primesc mai puțini bani, tocmai pentru că nu știu cum să verifice ce sumă trebuie să ajungă în portofelul lor.

Le recomandăm pensionarilor să învețe să își calculeze pensia ca să fie siguri că primesc suma corectă de la poștaș, deoarece aceste schimbări produc multe erori și este posibil să primiți mai puțini bani.

Pensia se determină prin înmulţirea punctajului mediu anual realizat de asigurat în perioada de cotizare cu valoarea punctului de pensie. Pentru a calcula punctajul lunar, se împarte venitul din fiecare lună, din prima zi de activitate până în ultima, la venitul mediu brut din anul respectiv.

Urmează calculul punctajului anual, prin adunarea sumelor din fiecare lună şi împărţirea lor la 12, formulă care se repetă pentru fiecare an de muncă. Le aduni şi le împarţi la vechimea totală.

Toate punctajele anuale se adună şi se împart la vechimea contribuabilului. Astfel, rezultă punctajul mediu anual al pensionarului, adică numărul de puncte pe care acesta a reuşit să îl acumuleze de-a lungul perioadei în care a muncit. Cel mai probabil, rezultă o cifră cu zecimale. Pentru calculul punctajului mediu anual se iau în considerare salariul câştigat şi sporurile permanente pentru care s-au plătit contribuţii de asigurări sociale.

Valoarea pensiei rezultă din înmulţirea punctajului mediu anual cu punctul de pensie, care variază în funcţie de salariul mediu brut pe economie. Cu cât acesta e mai mare, punctul de pensie creşte.

De exemplu, un bărbat cu un stagiu complet de cotizare de 35 de ani, care a adunat un total de 55,47287, are un punctaj mediu anual de 1,58493. Acesta se va înmulţi cu valoarea punctului de pensie de 1.000 de lei.

loading...
loading...
loading...
loading...
DISTRIBUIȚI

31 COMENTARII

 1. Asta se cheama explicatie pentru un pensionar. Ne-ati bagat si mai rau in ceata. Halal explicatir, mai bine taceati.

 2. Este rezonabilă explicația dar oamenii nu au cunoștințe cum să selecteze valorile din carnetul de muncă sau adeverințe,plus că trebuie calculat și funcție de inflație pe fiecare an.Un salariu din anii 90 trebuie transformat în forma actuală.Așa că este greu de realizat de persoane de alte specialități. Depinde de cheful fiecăruia. Persoană care a avut mereu salariu mai mare,cu aceleași condiții de muncă(gr.2) are pensia mai mică cu 100 de lei decât soția.

  • Nu,inflația nu se ia in calcul!!In fiecare luna se calculează raportul intre venitul realizat si salariul mediu (pe tara).Ceea ce spuneți,respectiv corecția funcție de inflatieera pelegea veche.Si de fapt nu conta inflația,ci indexările datorate inflației,pentru ca nu toți angajatorii acordau aceste indexări.

 3. eu nu inteleg cum sa verificam va rog sa ma lamuriti acum am punctaj 0,87779 deci nu inteleg puteti sa ma invatati. Multumesc

 4. Daaa….o s ajungem la valori de pensii,egale cu cei ce n au trecut prin scoli, nici macar prin scoli si nu mai vb. de cele superioare ,cu ce i ce si au toci coatele pe bancile atator scoli cu grd. inalt de superioritate…..e firesc,ei plang pe umerii celor multi……si astia chiar sunt multi si doar numai asa sa si obtina voturile …..vomit si mi pare rau ca traiesc intr o astfel de tara,plina de oameni greu sa i denumesti……” oameni ” !

  • Când numărau Anastase(chipurile ,din nșpe_n nșpe) cu Boc și cei ai lor, stam nepăsători și nu ieseam în stradă..ca tinerii frumoși și liberi „de azi“ .Pensia mea după 26 ani muncă e mai mică decât urmașa unui tractorist C.A.P.,care fura porumb și creștea porci și_i vindeau…iar părinții mei dădeau 650 lei..adică jumătate din salariul tatălui meu la cămin_internat/lunar.Am întrerupt pt creșterea copiilor 9 ani și sigur că nu se mai pun la socoteala…!

   • Si a mea dupa 31 de ani de munca la Statiunea de Cercetari este acum dupa faimoasa crestere a Olgutei,de 793,cu contributie pe vremea lui Ceausescu stiti cum era…..

 5. Care punctaj de pe talonul de pensie se anmultesti cu 1000 primul că am observat că la toți al doilea punctaj e la fel

 6. toti voerbesc de punctaje marite ,astea se maresc obligatoriu prin lege, dar cu recalcularea de la 1 iulie cine mai vorbeste toti tac ca muti,iti da pe o parte si iti ia pe alta parte , bietii pensionari comanda de la cei mari care conduc invizibil sa o puna pe butuci tara romaneasca .Pt ei au sa ma reasca dar pt bietii pensionrii nu au ,vai de noi ceilalti daca vom apuca vreo pensie

 7. primul este punctul de pensie care il are fiecare pensionar si este diferit de la unul la altul,al doilea este valoarea unui punct de pensie care este la toti pensionarii la fel

 8. PT 20 ani de munca ,primesc o pensie de boala (520 lei)aceasta suma este cumulata -pensie de boala/ajutor social.precizez ,am pensie cu drept de munca 4 ore ? Oare cine ma angajează ținând cont de faptul ca sunt pensionata de psihiatrie ? Noi nu mai primim medicația gratuită . Am 53 de ani ,nu vreau sa trăiesc din mila copiilor ,soțul fiind sănătos are viața lui iar eu trebuie sa fiu umila in fata lui ,!altfel nici apa plata nu mai primesc . VA ÎNTREB DOAMNA OLGUȚA , SE MAI POATE RECUPERA UN BOLNAV IN CONDIȚIILE IMPUSE DE LEGILE ACESTEI TARI ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here