Săculețul cu plante pentru protecția împotriva poluării. Ideea spectaculoasă a unor studenți

0

Măștile purtate pentru apărarea împotriva poluării, frecvente în numeroase orașe poluate, ar putea avea în curând o „alternativă verde”. Cinci studenți olandezi lucrează la prototipul unui „săculeț cu plante”, informează AFP.

„Săculețul permite filtrarea particulelor fine și curățarea aerului”, a declarat pentru AFP șeful proiectului, Marnix de Kroon.

Masca, numită „The Plant Bag”, cuprinde un filtru antipoluare prin care este aspirat aerul înainte să treacă printre rădăcinile unei plante și să fie direcționat, printr-un sistem de tuburi, spre gura purtătorului. Proiectul este doar la început, însă ideea a câștigat un concurs de design organizat în Olanda, iar echipa de studenți de la Universitatea din Delft (vest) realizează în prezent un prototip.

„Suntem pe cale să aflăm ce fel de plantă ar funcționa mai bine, iar aloe vera este o posibilitate”, a afirmat De Kroon.

Un expert al Institutului olandez de Meteorologie, citat de cotidianul Trouw, apreciază totuși că o asemenea de realizare a săculețului nu ar fi utilă fiindcă filtrul elimină cea mai mare parte a particulelor fine, făcând ca planta să fie nefolositoare.

Însă Marnix de Kroon a insistat spunând că planta din săculeț va permite și filtrarea particulelor fine foarte mici. „Nu cred că în Europa un asemenea proiect ar putea avea un succes foarte mare, dar orașe ca Beijing sau Teheran, cu serioase probleme de poluare, ar fi prima noastră piață”, a precizat el.

Codul roșu de poluare atmosferică a fost emis în luna decembrie prima oară la Beijing pentru trei zile, implicând măsuri drastice de reducere a circulației și a activității pe șantiere, precum și închiderea a mii de întreprinderi.

loading...
loading...
loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here