dosarul se redeschideProcurorul general interimar, Bogdan Licu, a anunțat marți că a dispus redeschiderea urmăririi penale în dosarul Revoluției.

Bogdan Licu a declarat, într-o conferință de presă, că această decizie a fost luată după ce a cerut de la Înalta Curte de Casație și Justiție dosarul Revoluției, pentru a analiza temeinicia și legalitatea soluției dispuse în cauză, având în vedere atât plângerea depusă de președintele Asociației 21 Decembrie 1989, Teodor Mărieș, împotriva acestei hotărâri, dar și discuțiile care au avut loc în spațiul public.

„Ca urmare a analizării soluției, astăzi, am dispus din oficiu infirmarea ordonanței nr. 11/P/2014 din 14 octombrie 2015 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție — Secția Parchetelor Militare și redeschiderea urmăririi penale în cauză, redeschidere ce urmează a fi supusă confirmării judecătorului de cameră preliminară din cadrul Înaltei Curți de Casație și Justiție”, a spus Bogdan Licu.

El a explicat că această măsură a fost dispusă, întrucât a constatat că soluția de clasare dată de Parchetul Militar este netemeinică și nelegală, „fiind adoptată pe baza unor cercetări incomplete, cu ignorarea unor informații, date și documente esențiale referitoare la evenimentele din 1989, aspecte care au condus la stabilirea unei situații de fapt incomplete și, sub unele aspecte, eronate, iar, pe cale de consecință, la o greșită încadrare juridică a faptelor, toate acestea zădărnicind aflarea adevărului și identificarea tuturor făptuitorilor, precum și a făptuitorilor din spatele făptuitorilor”.

Procurorul general interimar a mai spus că, din modul de desfășurare a anchetei la Parchetul Militar, rezultă că nu a existat o preocupare pentru stabilirea unor aspecte esențiale referitoare la evenimentele din perioada 17 — 30 decembrie 1989.

În opinia lui Bogdan Licu, stabilirea corectă a situației de fapt în această cauză nu se poate face fără analizarea în detaliu a tuturor circumstanțelor anterioare, concomitente și ulterioare evenimentelor și fără luarea în considerare a factorilor externi, care au contribuit la căderea guvernelor comuniste din Europa de Est.

„Am constatat astfel că procurorii, deși au efectuat un număr mare de acte de urmărire penală în cauză, nu au valorificat informații importante furnizate de acestea, dar nici informații furnizate de numeroase lucrări care se referă la aceste evenimente, în multe din aceste cărți, rapoarte, jurnale, monografii fiind prezentate documente și mărturii extrem de importante în economia anchetei”, a adăugat Bogdan Licu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.