Acasă Extern Nu o să îți vină să crezi! Din ce punct de vedere...

Nu o să îți vină să crezi! Din ce punct de vedere cimpanzeii sunt superiori oamenilor

0

img_0866

Ni s-a părut mereu firesc să spunem că omul este creatura cea mai evoluată de pe pământ. Surprinzător sau nu, uite că lucrurile nu stau așa din toate punctele de vedere, potrivit nature.com.

Mulți cercetători au presupus că suntem specia de pe pământ cu mâinile cele mai dezvoltate din punct de vedere biologic, însă un nou studiu a ajuns la o concluzie complet diferită.

Unele aspecte ale mâinii umane ar fi de fapt primitive, iar cimpanezii s-ar descurca mai bine decât noi în această privință.

Studiul publicat în Nature Communications și semnat de cercetătorii Sergio Almécija, Jeroen B. Smaers și William L. Jungers, e realmente important nu doar pentru că explică modul în care oamenii au reușit să confecționeze primele unelte, ci și pentru că ne informează despre strămoșii comuni ai oamenilor și ai cimpanzeilor.

Conform acestui studiu, oamenii și cimpanzeii ar fi avut un strămoș comun în urmă cu 7 milioane de ani.

Noi avem la mână un deget mare, în timp ce restul degetelor sunt mai mici. Astfel noi ne putem atinge degetul mare cu toate celelalte degete și, de asemenea, putem să ținem foarte ușor orice obiect dorim.

Cimpanzeii, în schimb, au un deget mare mai mic decât al nostru, în timp ce restul degetelor sunt mai mari. Asta îi ajută la urce în copaci și să se agațe de crengi, dar nu și să folosească niște unelte.

ncomms8717-f1

În ultimele decenii, cercetătorii au susținut că un strămoș comun al nostru și al cimpanzeilor ar fi avut mâini precum cimpanzeii.

Cercetătorii au facut unele măsuratori pe câteva unelte vechi și au ajuns la concluzia că, din punct de biologic, mâinile cimpanzeilor au evoluat, în timp ce ale noastre s-au modificat relativ puțin.

Omul și-a păstrat proporțiile primitive, în timp ce cimpanzeul și-a adaptat mâna pentru a putea sări din copac în copac.

„Rezultatul studiului se potrivește bine cu concluzia că mâna omului e descrisă cel mai bine ca fiind primitivă”, a declarat antropologul Tracy Kivell de la Universitatea din Kent, SUA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Loading..