Mugur Isărescu: „Nu am văzut niciodată, în 27 de ani, o situaţie macroeconomică mai bună, dar nici riscuri mai mari”

0
Sursă: Observator

Mugur Isărescu a participat, luni, la Forumul Pieţei Financiare, organizat de Asociaţia Română a Băncilor, unde a declarat că nu a mai văzut niciodată, în 27 de ani, o situaţie macroeconomică mai bună, dar nici riscuri mai mari.

Guvernatorul BNR a subliniat că riscul unei căderi a economiei românești este mare, iar efectele pot fi devastatoare.

„Nu am văzut niciodată, în 27 de ani, o situaţie macroeconomică mai bună, dar nici riscuri mai mari. Nu este o contradicţie, nu este un conflict. Riscul unei căderi este mai mare şi efectele sunt mai mari, atunci când ajungi acolo sus. Trebuie să ne asumăm riscuri cu o prudenţă mai mare. Sunt riscuri mai mari, pe care trebuie să vă luaţi inima în dinţi şi să le administraţi mai bine”.

Isărescu a mai precizat că situaţia financiară a băncilor s-a întărit și în acest moment se poate vorbi de un restart al creditării.

„Am putea gândi astfel: cu un mix chibzuit de politici pe care ne străduim să îl asigurăm, modul de creştere economică ar putea fi preluat de creditare. După o criză financiară reluarea creditării nu se face prima, iar creşterea nu se face pe creditare. Faptul că am avut în ultimii ani o descreştere a intermedierii financiare nu este departe de un scenariu financiar european şi mondial. Pe măsură ce politicile fiscal bugetare şi monetare vor deveni mai puţin stimulative, creştere se va putea face pe creditare. Însă trebuie să vedem care este starea sistemului financiar-bancar. Băncile nu pot lucra în afara credibilităţii. Şi chiar dacă vă supăraţi trebuie să vă recâştigaţi credibilitatea care s-a erodat în ultimii ani”, a declarat Mugur Isărescu la Formulul Pieței Financiare.

loading...
loading...
loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here