Mugur Isărescu îmbină utilul cu plăcutul la Podgoria Drăgășani. Afacerea înfloritoare cu fonduri europene a guvernatorului BNR

0
Foto: centerfortheimagination.com

Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României, se așteaptă ca toamna această să producă peste 200.000 de litri de vin la podgoria familiei din Drăgăşani.

Cel mai longeviv guvernator al unei bănci naţionale din lume, ajutat de fiul său, de profesie arhitect, demonstrează cum poți să-ți transformi pasiunea într-o afacere de succes prin intermediul fondurilor europene.

Foto: centerfortheimagination.com

După 13 ani de muncă grea, dedicație și perseverență, Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României (70 de ani) și fiul său, Costin (31 de ani), se află în fața unui adevărat succes în domeniul viticulturii și oenologiei, notează jurnalistul irlandez Sean Hillen în publicația worlditineraries.co.

Foto: centerfortheimagination.com

Casa Isărescu, un vechi conac tradiţional, renovat şi modernizat complet, se află în vârful unui deal înconjurat de Podgoria Drăgăşani din Oltenia. Complexul cuprinde un restaurant cu terase de pe care se pot admira şirurile de viţă de vie, o pizzerie pe lemne, în aer liber, un salon pentru degustat vinuri şi o cramă.

Foto: centerfortheimagination.com

Conform datelor publicate de Sean Hillen, familia Isărescu a investit în această afacere 4 milioane de euro din fonduri proprii şi încă 1 milion – bani obținuți din fonduri europene. Întinerirea podgoriei, adică înlocuirea butaşilor de viţă de vie cu unii noi, s-a realizat cu o investiţie de 50% din fonduri proprii și 50% din fonduri europene. Pentru instalaţia de procesare a vinului – presă de struguri, rezervoare, au beneficiat doar în proporție de 35% de  finanţare europeană, iar la renovarea conacului, care a ajuns la un cost de 200.000 de euro, sprijinul european a fost de 15%. Costin Isărescu a fost cel care e proiectat conacul familei.

Foto: centerfortheimagination.com

Podgoria are 6 rezervoare de 7.500 de litri, 6 de 5.000 de litri, 4 de 6.000 de litri, iar în zilele următoare, se aşteaptă sosirea altor 4 rezervoare de 20.000 de litri şi 10 de 3.000 de litri.

Jurnalistul irlandez arată că proiectul familiei Isărescu este un adevărat exemplu în ceea ce privește atragerea de fonduri europene și chiar reprezintă un mijloc de stimulare a procesului economic din zona Olteniei. De asemenea, Casa Isărescu asigură și 20 de locuri de muncă permanenete, plus încă alte 42 de job-uri sezoniere.

Foto: centerfortheimagination.com

„Replantarea viilor, refacerea podgoriilor este o afacere de succes peste tot în ţară. Nu numai în cazul nostru. Au fost absorbite integral toate fondurile alocate”, spune Mugur Isărrescu, potrivit worlditineraries.co.

La podgoria familiei Isărescu a început să se culeagă recolta. Se pare că vor avea cea mai mare recoltă de până acum, dublă faţă de anul trecut. Cele 300.000 de kilograme de struguri pe care estimează că le vor culege se vor transforma în 210.000 de litri de vin.

Foto: centerfortheimagination.com

Mugur Isărescu i-a mărturisit jurnalistului Sean Hillen că pasiunea pentru viticultură este moştenire de familie: „O mare parte din via asta e de pe vremea bunicului meu. Tata scotea cam 700 de litri de vin în fiecare toamnă, pe care îi împărţea cu familia şi prietenii,” explică guvernatorul BNR pentru worlditineraries.co.

Vinul de la Casa Isărescu se păstrează în 400 de butoaie de lemn, 90% produse de o firmă din Sighetul Marmaţiei, din lemn de stejar din import. În funcţie de soi, dar şi varietatea lemnului, vinul este pus la învechit în butoaie până la doi ani de zile. Soiul Negru de Drăgăşani, creat în 1972 în vechea staţiune de cercetări a Podgoriei Drăgăşani, este printre cele mai apreciate din producţia guvernatorului BNR. A fost obţinut din încrucişarea soiului local Negru Vârtos cu Saperavi, un soi adus din Georgia. Dar Casa Isărescu mai produce alte cinci varietăţi de vinuri albe şi patru vinuri negre.

Foto: centerfortheimagination.com

„O vorbă din bătrâni spune că, dacă strugurii sunt frumoşi, vinul nu va fi bun, iar cu cât sunt mai urâţi, vinul va ieşi mai savuros,” subliniază Mugur Isărescu. Acesta a mai precizat că de obicei, vinul conține cam 1.000 de ingrediente. Strugurii preiau aroma locului în care se coc și o  transmit vinului.

La sfârșitul acestui an, Mugur Isărescu urmează să se retragă de la conducerea Băncii Naționale a României. Guvernatorului i se termină mandatul și a decis să dedice mai mult timp viticulturii și proiectelor de familie.

Sursă: Sean Hillenworlditineraries.co

 

loading...
loading...
loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here