Ministrul Finanțelor: „Ne bazăm pe parteneriatul solid cu BEI în vederea implementării proiectelor de investiții din România”

0

Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, a avut o întrevedere astăzi, 19 februarie 2018, cu vicepreședintele Băncii Europene de Investiții, Andrew McDowell, cu ocazia conferinței anuale de prezentare a activității BEI în general și, în special, a celei din România.

„În calitate de ministru al finanțelor, precum şi de Guvernator pentru România al BEI, aş dori ca România să continue să beneficieze de diversitatea instrumentelor şi modalităţilor de finanţare pe care Banca le pune la dispoziţie statelor membre, cu accent pe cele care pot ajuta la creşterea gradului de absorbţie al fondurilor europene nerambursabile. (…) Ne bazăm pe parteneriatul nostru solid în pregătirea preluării şi în exercitarea Preşedinţiei Consiliului UE anul viitor, pentru asigurarea unui dialog inter-instituţional eficient şi a unei bune comunicări cu toţi cei interesaţi, în vederea stabilirii arhitecturii Cadrului Financiar Multianual post 2020″, a declarat ministrul Finanțelor Publice.

În peste 25 ani de activitate a Băncii Europene de Investiții în România, Banca a finanțat proiecte în sectorul privat şi public, inclusiv pentru autorități locale, în valoare de peste. 13 mld. EUR, din care împrumuturi semnate în jur de 1,3 mld. EUR doar în anul 2017.

Din momentul în care România a devenit stat membru, BEI, în calitate de bancă a Uniunii Europene, a sprijinit eforturile Guvernului de a mobiliza cele mai adecvate resurse financiare pentru acoperirea nevoilor bugetului şi creșterea absorbției fondurilor nerambursabile UE, prin punerea la dispoziție a unor împrumuturi destinate acoperirii parțiale a contribuției bugetului de stat la finanțarea diverselor programe operaționale sectoriale.

„Ministerul Finanțelor Publice trebuie să aibă un rol important nu doar în a colecta informațiile legate de modul în care se derulează împrumuturile cu BEI şi de stadiul acelor proiecte, ci și să se implice activ în monitorizarea trimestrială a stadiului implementării proiectelor de investiții, prin discuții la minister pentru a vedea exact dacă sunt blocaje și, mai ales, care sunt soluțiile pentru ca împrumuturile să fie trase la termenul asumat împreună cu finanțatorul. Nu voi accepta niciun fel de prelungire a vreunui acord de împrumut fără argumente foarte clare. Nevoile din România sunt foarte mari, pe diferite zone de interes pentru cetățeni și nu cred că putem justifica prin faptul că echipele care au sarcina să facă acest lucru în ministerele de linie şi nu numai, nu-și fac treaba cum ar trebui. Rolul Ministerului de Finanţe va fi să se asigure că lucrurile merg aşa cum ne dorim cu toţii’, a mai precizat Eugen Teodorovici.

În 2017, România a semnat cu BEI acorduri care depăşesc 1,3 mld. EUR, din care 1 mld. EUR reprezintă împrumuturi contractate de Ministerul Finanțelor Publice. În același timp, BEI a semnat în România patru contracte de finanțare de peste 170 mil. EUR sub umbrela Fondului European pentru Investiții Strategice (FEIS), în cadrul Planului de Investiții pentru Europa (PIE). Subliniem totodată activitatea Fondului European de Investiții, parte a grupului BEI, care în 2017 a acordat sprijin, prin instrumente specifice (garanții și participații la capital), de peste 550 mil EUR, din care două sunt tranzacții FEIS și două mandate finanțate din fonduri europene structurale și de investiții (59 mil EUR prin Programul Operațional Regional și 94 mil. EUR prin Programul Național de Dezvoltare Rurală).

BEI este instituția financiară a Uniunii Europene înființată în 1958, prin Tratatul de la Roma, cu scopul de a acorda asistență tehnică pe termen lung prin proiecte care susțin dezvoltarea echilibrată a întregului spațiu comunitar și contribuie la coeziunea economică, socială şi teritorială a UE.

România a avut relații de colaborare cu BEI din aprilie 1991 şi a devenit membră cu drepturi depline la 1 ianuarie 2007, odată cu aderarea sa la UE. În cadrul băncii, România formează o constituentă împreună cu Danemarca, Grecia şi Irlanda. Guvernatorul pentru România în Consiliul Guvernatorilor BEI este ministrul Finanțelor Publice, iar reprezentant în Consiliul directorilor este un secretar de stat din cadrul MFP.

loading...
loading...
loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here