Ministerul Mediului dublează amenzile pentru defrișări ilegale și introduce încă 100 de noi sancțiuni

0

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Cristiana Paşca Palmer, a anunțat, joi, că OUG privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice introduce peste 100 de noi sancţiuni, iar în cazul celor existente, la marea majoritate a acestora cuantumul amenzilor a fost cel puţin dublat.

„În şedinţa de Guvern de ieri (miercuri, 31 august n.r.) au fost adoptate trei acte normative la propunerea Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, toate acestea reprezentând o îmbunătăţire vitală pentru domeniul forestier. Discutăm de ordonanţa de urgenţă privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice, de ordonanţa de urgenţă privind perdelele forestiere şi hotărârea de guvern pentru şi a Hotărârii privind aprobarea Regulamentului de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică”, a spus Cristiana Paşca Palmer.

Ministrul a precizat că prin Ordonanţa de urgenţă privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice toţi agenţii constatatori dispun de instrumente eficiente de acţiune în multe din cazurile de activităţi ilegale.

Aceste modificări aduc amenzi mai severe, care permit sancţionarea nu numai a celor ce taie sau transporta lemn ilegal, dar şi a administratorilor de pădure care nu respecta legea, indiferent dacă vorbim de păduri de stat sau private.

Paşca Palmer a menţionat că până în prezent administratorii de pădure nu erau sancţionaţi dacă depăşeau nivelul de masă lemnoasă aprobat spre tăiere.

Ordonanţa introduce peste 100 de noi sancţiuni, iar în cazul sancţiunilor existente, la marea majoritate a acestora cuantumul amenzilor a fost cel puţin dublat.

În ceea ce priveşte ordonanţa privind perdelele forestiere de protecţie, ministrul Mediului a precizat că este un subiect despre care s-a discutat intens de-a lungul timpului, dar care, din păcate, indiferent de cine a gestionat acest domeniu, a rămas la nivel de discuţie.

„În fiecare iarnă ne confruntăm cu problema înzăpezirilor drumurilor şi căilor de acces, ceea ce de multe ori aduce atingere siguranţei cetăţenilor şi implică costuri de dezăpezire”, a mai declarat ministrul Mediului.

loading...
loading...
loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here