Legea e gata! Vor fi RECALCULATE peste 5 milioane de PENSII

0

Ministrul Muncii a anunțat că noua Lege a Pensiilor urmează să fie prezentată în decursul acestei săptămâni și că ea prevede recalcularea a 5 milioane de pensii după o nouă formulă. Potrivit Olguței Vasilescu, recalcularea aduce bani în plus pentru fiecare pensionar.

„Joi va fi prezentarea legii în ansamblu. Vor fi câteva noutăţi. Va rămâne o lună în dezbaterea publică. Fiecare cetăţean al României poate trimite adresă la Ministerul Muncii în care să spună ce îl deranjează în această lege. Vom avea discuţii cu organizaţiile de pensionari din toată România, ne vom deplasa în teritoriu pentru a sta de vorbă cu organizaţiile de pensionari din diferite judeţe ale ţării. În luna septembrie, după ce se încheie dezbaterea publică de o lună, va trece prin avizarea altor ministere, ca să se transforme în proiect de lege al Guvernului, apoi va ajunge în Parlament, unde va fi dezbătută. Cred că e în interesul fiecărui pensionar din această ţară ca această lege să fie cât mai repede adoptată, pentru că urmează o perioadă ca să fie făcute calcule pentru cinci milioane de pensii. Ca să putem să o aplicăm pe noua formulă care aduce o creştere în plus faţă de formula actuală, automat ar trebui să o avem cât mai repede adoptată”, a explicat Olguţa Vasilescu la România TV.

Ministrul a mai precizat că legea are în vedere și majorarea punctului de pensie în mod etapizat:

În 2019 va creşte punctul de pensie la 1.265 lei, „rămânem pe actuala legislaţie, chiar dacă legea este adoptată de Parlament la sfârşitul acestui an cum sperăm să se întâmple”.

În 2020 punctul de pensie va ajunge la 1.775, lei plus 10%, care va fi acordul global, iar în 2021 avem punctul de pensie la 1.875 când deja intră în vigoare valoarea punctului de referinţă (vpr), care va fi de 75 lei, care se înmulţeşte cu numărul de puncte acumulate, şi 2022 va fi acest indicator nou plus inflaţia.

Olguța Vasilescu a mai spus că până la majorarea punctului de pensie, românii vor simți o creștere a pensiilor chiar după finalizarea calculelor prin noua formulă.

Viitoarea lege va introduce o formulă de calcul a pensiilor care va ţine cont de numărul de puncte şi valoarea punctului de referinţă, acesta din urmă fiind stabilit pentru un stagiu mediu de cotizare de 25 de ani şi indexat cu rata inflaţiei.

loading...
loading...
loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here